Designperzik

De eerste keer – een zomer of twee geleden – trapte ik er nog in. Wat zijn dat, groenteboer? Wilde perziken, mevrouw. De oervruchten zagen eruit als blozende bagels; vanzelfsprekend kocht ik er direct een paar.

Inmiddels struikel je over de platte perzik. Ze worden nog steeds als ‘wild’ aangeprezen, terwijl er toch echt weinig wilds aan is. Het is gewoon een designperzik, bedacht door een of andere perzikenprofessor in een perzikenlab. Geeft niks. Ze zijn evengoed lekker en prachtig in een designlunchsalade.

Voor 2 personen:

3 wilde perziken, ongeschild in kwarten

3 eetlepels olijfolie

1 eetlepel balsamicoazijn

2 handenvol rucola

6 plakken serrano- of parmaham

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Verdeel de perzik over de bakplaat en druppel er een lepel olijfolie over. Gril de perziken.

Klop intussen een dressing van balsamico, een snufje zout, versgemalen peper en de rest van de olijfolie. Voeg de rucola toe en meng met slabestek of met schone handen tot de rucola bedekt is met een dun laagje dressing. Verdeel over twee borden. Scheur de plakken serranoham doormidden en verdeel over de rucola. Haal de perzik uit de oven en leg tussen de ham.

Bedruppel met een restje dressing en maal er nog wat zwarte peper over.

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke côte de boeuf op de barbecue.

    • Janneke Vreugdenhil