Cruijff spreekt het verlossende woord

Anderhalf jaar geleden liet hij in een interview met Voetbal International al weten dat hij wilde. Want het WK van 2018 naar Nederland en België halen, beschouwde Johan Cruijff als „een goed initiatief”. Met één ding moest voetbalbond KNVB wel rekening houden als ‘El Salvador’ ambassadeur werd. „Ik wil de verantwoordelijkheid alleen nemen als ik het volledige beslissingsrecht heb. Want ik ben natuurlijk wel eigenzinnig.”

Gisteren voegde Cruijff de daad bij het woord. Nederlands beste voetballer aller tijden zal als een van de gezichten van de campagne worden ingezet. Harry Been, voorzitter van het Nederlands/ Belgische comité, hoopt op termijn ook Frank Rijkaard, Marco van Basten, Ruud Gullit en Guus Hiddink aan zich te binden. Of Cruijff te midden van het beroemde viertal een vetorecht krijgt, valt nog te bezien.

In tegenstelling tot zijn eerdere uitlatingen lijkt FIFA-voorzitter Sepp Blatter de kandidatuur van de lage landen serieus te nemen. „Er heerst volstrekte eenheid van doen en denken, dat is het belangrijkste”, zei hij gisteren tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische voetbalbonden in Brussel. „In Japan en Zuid-Korea (WK 2002) was dat niet het geval en zo’n situatie willen we nooit meer meemaken.”

Blatter sprak ook met koning Albert II en de Belgische premier Herman Van Rompuy. „En volgens mij was hij best wel onder de indruk”, zei Been. „Hij heeft wel iets met koningshuizen. Dat heeft hij vaker laten merken. Ik denk dat we moeten proberen om ook een dergelijke ontmoeting in Nederland voor hem te regelen. Hij is daar gevoelig voor.”

De aftrap voor de WK-kandidatuur van Nederland en België begint in september of oktober. De FIFA beslist in december 2010 welk(e) land(en) het WK van 2018 en 2022 mag/mogen organiseren. Nederland en België concurreren onder meer met Spanje en Portugal, Rusland, Engeland, Australië, Mexico, Qatar en de Verenigde Staten.