China in de ban van zonsverduistering

China is in de ban van de zonsverduistering die morgen (woensdag 22 juli) te zien zal zijn in Shanghai en zo’n veertig andere steden in de Yangtze-delta. De zonsverduistering begint in India waarna de schaduw van de maan via Bhutan, Tibet, Shanghai en de Japanse Tokara Archipel de Stille Oceaan over trekt. In steden zoals

Zonsverduistering vorig jaar. (Foto AP)

Zonsverduistering vorig jaar. (Foto AP)Zonsverduistering vorig jaar. (Foto AP)

China is in de ban van de zonsverduistering die morgen (woensdag 22 juli) te zien zal zijn in Shanghai en zo’n veertig andere steden in de Yangtze-delta. De zonsverduistering begint in India waarna de schaduw van de maan via Bhutan, Tibet, Shanghai en de Japanse Tokara Archipel de Stille Oceaan over trekt.

In steden zoals Hangzhou, Nanjing en Chongqing is de verduistering totaal. De rest van China zal slechts een gedeeltelijke eclips kunnen waarnemen. Met een duur van rond de zes minuten, wordt het de langste zonsverduistering van deze eeuw.

Het stadbestuur van Shanghai heeft al aangekondigd dat de stadsverlichting tijdens de eclips niet aan zal gaan, zodat de verduistering optimaal te zien zal zijn. De staatstelevisie put zich uit in populair wetenschappelijk nieuws met alles wat er valt te weten over de eclips en de politie van de provincie Jiangxi deelt bij stoplichten en langs de tolwegen flyers uit waarin autobestuurders worden gesommeerd de handen aan het stuur en hun ogen op de weg te houden.

Ook worden burgers opgeroepen niet in paniek te raken en vooral niet bijgelovig te zijn. De nationale staatsradio ontving veel telefoontjes uit Wenchuan, de streek waar vorig jaar de aardbevingsramp plaatsvond, met de vraag of de eclips niet de voorbode is van een nieuwe aardbeving. In het oude China werd een totale eclips gezien als een slecht voorteken dat in verband werd gebracht met natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. Er is zelfs een verband gelegd tussen de totale eclips in 1869 en de overstroming van de Yangzte een jaar later.

Klik voor infographic (Reuters)

Klik voor infographic (Reuters)Klik voor infographic (Reuters)

„Seismologische deskundigen zeggen dat de aarde zelf een beving veroorzaakt,” zei Li Jing een onderzoeker bij het Nationale Astronomische observatorium op de staatstelevisie. „Een eclips heeft daar niets mee te maken.”

Misschien boezemen ook de slechte weersverwachtingen voor de komende dagen de mensen angst in. Shanghai gaat momenteel schuil onder een dikke laag stapelwolken, de kans op hoosbuien is bijzonder groot en er zou zelfs een tyfoon in aantocht zijn. Dat neemt niet weg dat het toerisme in de regio Shanghai er zijn voordeel mee doet.

In Suzhou, het Venetië van China, zijn al meer dan 10.000 buitenlandse en 100.000 Chinese toeristen neergestreken. Ook opticiens en straathandelaren doen goede zaken met de verkoop van brilletjes, t-shirts en theemokken.

    • Bettine Vriesekoop