CBS: 15 procent minder koopkracht na verlies van baan

Den Haag. De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2008 met 0,8 procent gestegen. Maar wie werkloos werd, leverde 15 procent aan koopkracht in. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren heeft gepubliceerd. Huishoudens hadden gemiddeld 33.500 euro te besteden, aldus het CBS. Ambtenaren gingen er gemiddeld het meest op vooruit. Hun koopkracht steeg met 2,3 procent. Voor de overige werknemers was dat 1,8 procent. Mensen met een uitkering gingen er niet of nauwelijks op vooruit in inkomen. Voor gepensioneerden bleef de koopkracht in 2008 gelijk. Mensen met een bijstandsuitkering leverden 0,2 procent aan koopkracht in. Arbeidsongeschikten gingen er daarentegen 1,1 procent op vooruit. Ook de koopkracht van werklozen steeg licht.