Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Brand in barak 'aangestoken'

De brand in de barak waarin Anne Frank in 1944 in Kamp Westerbork batterijen demonteerde, is vermoedelijk aangestoken. Eigenaar Jan Egges zegt dat „alle andere oorzaken van de brand” zijn uit te sluiten. In de barak stonden landbouwwerktuigen en gereedschap. „Toen we aankwamen stond alleen het achterdeel van de landbouwtrekkers in brand, en niet de voorkant, waarin de accu’s en de elektrische onderdelen zich bevinden”, zegt Egges. „Verder was er niets in het gebouw waardoor kortsluiting had kunnen ontstaan. Er was geen blikseminslag, niks.” De politie heeft ter plaatse onderzoek verricht en denkt in de komende dagen te kunnen zeggen of er sprake is van brandstichting. (NRC)