ASMI schrapt 400 in plaats van 200 banen in Nederland

Rotterdam. Chipmachinefabrikant ASMI gaat 400 banen in Nederland schrappen, twee keer zoveel als eerder aangekondigd. Het bedrijf gaat ook meer bezuinigen dan eerder gemeld, 60 tot 70 miljoen euro in plaats van 25 tot 30 miljoen. De reorganisatie treft vooral de zogenoemde front-end-divisie, die productielijnen voor computerchips maakt. Deze tak van ASMI presteert slecht en twee activistische aandeelhouders, hedgefonds Fursa en vermogensbeheerder Hermes, dringen al maanden aan op actie. In januari maakte ASMI bekend de front-end-divisie te herstructureren. Deze tak bevat geavanceerde technologische kennis die in potentie veel geld waard is, maar de organisatiestructuur is versnipperd. Er zijn productiefaciliteiten in Tokio, het Amerikaanse Phoenix en Almere. ASMI wil nu de productielijnen voor het eind van 2010 samenvoegen in een fabriek in Singapore. De chipmachinefabrikant verwacht dat deze bundeling een aanzienlijke besparing oplevert op de productiekosten.