'130 burgers in Nigeria gedood'

Het leger en de politie in Nigeria zijn verantwoordelijk voor de dood van meer dan honderddertig onschuldige burgers tijdens het neerslaan van lokale onlusten eind vorig jaar. Dat constateert de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren vrijgegeven onderzoeksrapport. HRW roept de Nigeriaanse autoriteiten op om de verantwoordelijken voor het geweld te vervolgen.

Op 28 en 29 november vorig jaar vond een geweldseruptie plaats in Jos, de hoofdstad van de deelstaat Plateau State in centraal Nigeria. Moslims en christenen gingen elkaar te lijf na geruchten dat een moslimkandidaat bij plaatselijke verkiezingen door fraude verloren had van een christelijke kandidaat. Het leger en de politie grepen daarop in.

Volgens HRW vielen in totaal zeker zevenhonderd doden, veel meer dan de Nigeriaanse autoriteiten officieel vaststelden. De politie zou ten minste 74 mannen en jongens hebben vermoord, aldus HRW. Het leger zou zeker 59 mannen hebben gedood. Verreweg de meeste slachtoffers zijn moslims.

HRW baseert haar conclusies op gesprekken met ooggetuigen en overlevenden van het geweld.

Een woordvoerder van de politie in Plateau State heeft tegenover de Britse omroep BBC de beschuldigingen ontkend. „De politie die de vrede moet herstellen kan zich niet omdraaien om onschuldige burgers te vermoorden die zij juist moet beschermen.”

Jos is vaker het toneel geweest van bloedige botsingen tussen bevolkingsgroepen. In 2001 vielen volgens een officieel rapport 915 doden. Jos en de deelstaat Plateau State liggen op de grens tussen het overwegend islamitische noorden en het christelijke zuiden van Nigeria. Daarnaast zorgen kwesties als landbezit en tegenstellingen tussen inheemse bewoners en immigranten voor frictie.

Het rapport van HRW staat op nrc.nl/buitenland