WK: eerste zege waterpolosters

De Nederlandse waterpolosters zijn de WK in Rome gisteren begonnen met een ruime overwinning op Brazilië. De olympische kampioen won het duel in groep D met 11-7. De periodestanden waren 3-3, 3-1, 5-2 en 0-1.

Nederland kwam in de Italiaanse hoofdstad moeilijk op gang. Nadat Brazilië in de eerste periode op gelijke hoogte was gebleven (3-3) hervond Nederland in het tweede bedrijf het ritme. De ploeg van de nieuwe bondscoach Mauro Maugeri zette een 3-4 achterstand om in een 10-4 voorsprong, waarna de wedstrijd was gespeeld.

Nederland speelt morgen tegen Spanje en donderdag tegen Duitsland. De winnaar van de groep gaat direct naar de kwartfinales, de nummers twee en drie plaatsen zich voor een tussenronde.

Er was meer Nederlands succes in Rome. De synchroonzwemsters bekroonden hun rentree op het hoogste niveau met een finaleplaats bij de technische kür. Het achttal van bondscoach Leonie Cornielje werd zaterdag in Rome knap twaalfde in de kwalificaties en plaatste zich daarmee voor de eindstrijd. Het was voor het eerst sinds 1998 dat Nederland een equipe naar de WK afvaardigde.

Een puntentotaal van 85,834 leverde deelname aan de finale van gisteren op. In die eindstrijd konden de synchroonzwemsters zich wel qua punten (86,167), maar niet qua klassering verbeteren.

De wereldtitel ging naar Rusland, dat 98,933 punten van de jury kreeg. Ruim een punt meer dan nummer twee Spanje. Brons was voor de Chinese vrouwen.

Nederland bleef ver verwijderd van dat niveau, maar dat was verwacht. Het bereiken van de finale voelde voor de onervaren ploeg aan als goud. „Dit is echt boven verwachting”, sprak Cornielje. „Ongelooflijk. We hebben nu landen achter ons gehouden die twee maanden geleden nog ruim voor ons stonden. De meiden hebben heel goed gezwommen.”

Schoonspringster Raisa Geurtsen eindigde gisteren als 22ste op de 1-meterplank. Alleen de beste twaalf deelneemsters kwalificeerden zich voor de finale. De Russische Joelia Pachalina werd wereldkampioene. Vanochtend kwam Geurtsen in actie op de 3-meterplank. Ze werd negentiende, onvoldoende voor het bereiken van de halve finales. (ANP)