Warm

DSC01375_1.JPGAfgelopen weekend was het erg warm in Moskou. Het kwik oversteeg de 30 graden Celsius en iedereen deed zijn best de koelte op te zoeken. En wat doe je als het in huis onhoudbaar is van de hitte? Je gaat naar buiten, op zoek naar wind en schaduw.

Gelukkig hadden we een vriend te logeren. Op zulke momenten ga je altijd de stad verkennen en ontdek je tal van nieuwe plekjes Zo belandden we bij Serebrjanyj Bor, een natuurgebied aan de westrand van het Moskouse centrum. Er wonen in dat gebied veel expats, rijke Russen en diplomaten in huizen met huren tot 35.000 dollar per maand. Ook zouden een aantal presidenten van de voormalige unierepublieken van de Sovjet-Unie er een huis hebben. Een wetsrese dilpomaat vertelde me onlangs dat zowel de Wit-Russische president Loekasjenko als de Kazachstaanze president Nazerbajev een groot deel van het jaar in Serebrjanyj Bor doorbrengen.

Het is dan ook een van de Wassenaars of Hampsteads van Moskou. Die dure huizen liggen achter hoge houten, stenen en ijzeren hekken, zodat het uitzicht van de bewoners dat van een gevangenis is. Alleen als je in de bus naar een strandje zit, kun je er een glimp van opvangen. Niet zelden waan je je dan in een Amerikaanse miljonairswijk, gezien de paleisachtige architectuur van sommige huizen. DSC01371_1.JPG

Eromheen liggen strandjes en baaien waar het heerlijk toeven is. Ik ervaar vaak dat Russen zich in het algemeen vrij beschaafd gedragen als ze in de natuur zijn. In ieder geval veel beschaafder dan de vrijwel altijd luidruchtige Nederlanders. Ze laten elkaar met rust, schreeuwen niet en vallen hun naaste buren op het grasveld of strand niet lastig. Ook klinkt er geen harde muziek, zodat jong en oud zich opperbest kan vermaken, alsof de natuur van hem alleen is. Een aanrader dus, zoals er in Moskou zoveel aanraders zijn.

    • Michel Krielaars