voetbal: rellen, transfers, oefenduels

In Groesbeek zijn zaterdagavond kort voor de geplande oefenwedstrijd tussen NEC en het Belgische Germinal Beerschot Antwerpen rellen uitgebroken. Daarbij raakten drie supporters van NEC en twee Nijmeegse stewards gewond. Ook is geprobeerd de spelers van NEC aan te vallen. Het duel werd afgelast. Volgens een woordvoerder begon de onrust toen zo’n zeventig à tachtig supporters van Germinal onderling ruzie kregen en met elkaar op de vuist gingen. Later hadden ze het ook gemunt op de spelers van NEC, die tijdens de warming-up op het veld werden belaagd. Stewards van beide clubs hebben kunnen voorkomen dat de spelers werden aangevallen. De dagen voorafgaand aan de wedstrijd ging het gerucht dat er Belgische hooligans naar Groesbeek zouden komen, daarom werden er uit voorzorg veertig stewards ingezet.

Ook de oefenwedstrijd van PSV tegen tegen het Turkse Sivasspor zaterdag verliep niet zonder problemen. Het duel duurde zo’n twintig minuten korter dan gepland, omdat scheidsrechter Kevin Blom de wedstrijd in de eerste helft staakte. Blom gaf in de 26ste minuut eerst Mbemba van Sivasspor rood. Eén minuut later stuurde hij ook ploeggenoot Dagasan weg, tot onvrede en woede van de Turken. Blom besloot het duel te staken en maakte de eerste helft niet meer af. PSV leidde op dat moment met 1-0, door een doelpunt van Balazs Dzsudzsak. Tegen het negental van Sivasspor vergrootte PSV in de tweede helft, die wel werd afgemaakt, de voorsprong. Nordin Amrabat en Danny Koevermans bepaalden de eindstand op 3-0.

Feyenoord behaalde in Lissabon een knappe 2-1 zege op Sporting, de Portugese opponent van FC Twente in de derde voorronde van de Champions League. Voor de Rotterdammers scoorden Jonathan de Guzman, die op 19 oktober tegen Willem II voor het laatst in actie kwam voor Feyenoord, en Roy Makaay. Ook Ajax won een oefenwedstrijd. In Engeland versloeg de club uit Amsterdam Southampton (4-1). Aanvoerder Luis Suarez scoorde tweemaal, Toby Alderweireld en Marvin Zeegelaar troffen ook doel. Ajax oefent komend weekeinde tijdens het Amsterdam Tournament nog voor eigen publiek tegen Atletico Madrid (vrijdag) en Benfica (zondag).

FC Twente verloor in aanloop naar het nieuwe seizoen van Swansea City. In Wales won de thuisclub, die uitkomt in de op een na hoogste divisie in Engeland, met 3-1. Ook een nederlaag voor AZ. Club Brugge was voor eigen publiek te sterk voor de landskampioen (1-0).

Emmanuel Adebayor verlaat Arsenal voor Manchester City. De spits uit Togo tekent een vijfjarig contract bij de club van de steenrijke eigenaar Sulaiman Al-Fahim. De Arabier bereikte eerder deze week al een overeenkomst met aanvaller Carlos Tevez van Manchester United. Arsenal-trainer Arsène Wenger weet nog niet of hij een opvolger voor de Afrikaan gaat aantrekken. Hij kan namelijk weer beschikken over Eduardo, die vorig seizoen met een beenbreuk aan de kant bleef.

De 29-jarige Braziliaan Ricardo Oliveira verhuist van Spanje naar de Verenigde Arabische Emiraten. Al-Jazira betaalt Real Betis Sevilla 14 miljoen euro voor de international, die daarmee de duurste voetballer ooit in de Emiraten wordt.

Zlatan Ibrahimovic speelt vanaf komend seizoen bij FC Barcelona. De Zweedse aanvaller komt over van Internazionale, dat de Kameroenese spits Samuel Eto’o in ruil terugkrijgt. Daarnaast betaalt Barcelona nog een geldbedrag aan de Italiaanse kampioen.

Nicky Hofs keert terug naar Vitesse. De 26-jarige middenvelder heeft een tweejarig contract getekend. Hofs, geboren in Arnhem, verliet Vitesse in de zomer van 2004 voor Feyenoord. Hij speelde het afgelopen seizoen op huurbasis weer bij Vitesse.

FC Groningen en Hamburger SV hebben alsnog een akkoord bereikt over de overgang van Marcus Berg. De 22-jarige Zweedse spits ondertekent een vijfjarig contract bij de Duitse voetbalclub, waar hij de medische keuring al met succes heeft doorstaan. Hoeveel HSV voor Berg betaalt, is niet bekendgemaakt. Wel deelde FC Groningen mee dat er sprake is van een recordbedrag in de geschiedenis van de club.

Khalid Boulahrouz kan vier tot zes weken niet in actie komen. De verdediger van VfB Stuttgart raakte zaterdag tijdens een gewonnen oefenwedstrijd tegen Schalke 04 (1-0) geblesseerd. De rechterarm van de Nederlandse international schoot uit de kom. Hij moet waarschijnlijk binnenkort worden geopereerd. Boulahrouz, die na een duel met oud-PSV’er Jefferson Farfan verkeerd terechtkwam, mist daardoor over drie weken de competitiestart met VfB Stuttgart.

Michael Owen heeft zijn debuut bij Manchester United opgeluisterd met een goal. De spits, die overkwam van Newcastle United, maakte zaterdag in Kuala Lumpur de winnende (3-2) in een vriendschappelijke duel met een Maleisisch elftal.