Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Vijf films over afluisteren

1All the President’s Men. Beroemde, intelligente thriller met excellente rollen van Robert Redford en Dustin Hoffman als Bob Woodward en Carl Bernstein, de verslaggevers van de Washington Post die het Watergate-schandaal aan het licht brachten. Oscar voor scenario van William Goldman en bijrol van Jason Robards. Ook met Jack Warden. (Alan J. Pakula, 1976)

2Blow Out. Geraffineerde thriller van eclecticus De Palma speelt leentjebuur bij Hitchcock, Coppola en vooral bij Antonioni’s Blow -Up. Geluidsman John Travolta registreert per toeval de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van een presidentskandidaat. (Brian De Palma, 1981).

3Das Leben der Anderen. Nederlandse filmcritici hebben Das Leben der Anderen uitgeroepen tot beste film van 2007. De film gaat over een toegewijde medewerker van de Oost-Duitse geheime dienst Stasi die het nut van zijn werk gaat betwijfelen als hij een rechtschapen schrijver moet schaduwen, omdat een minister een oogje op diens vrouw heeft. Das Leben der Anderen, het debuut van Florian Henckel von Donnersmarck, won alle Duitse hoofdprijzen die er maar te winnen waren in 2006 en werd ook ver buiten Duitsland een groot succes. (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

4The Conversation. Na The Godfather maakte Francis Ford Coppola het briljante The Conversation, een film die weinig succesvol was aan de kassa, maar een grote reputatie opbouwde. In The Conversation speelt Gene Hackman beroepsafluisteraar Harry Caul, wiens professionele eer zo ver gaat dat hij claimt alles te kunnen afluisteren. Hij is zo geobsedeerd door zijn vak dat hij nauwelijks een privéleven heeft. Hij gaat vrijwel emotieloos door het leven. Tegen zijn ethiek in raakt hij toch betrokken bij een zaak die zijn leven overhoop gooit. Coppola dwingt de kijker mee te kijken – en vooral luisteren – met Harry Caul als hij keer op keer naar door hem opgenomen gesprekken luistert. Wat wordt er gezegd? Wat betekent het? De film werd bedacht voor het Watergate-schandaal, dat in het jaar waarin de film uitkwam zijn climax bereikte. Een van de sleutelfilms uit de jaren zeventig. (Francis Ford Coppola, 1974, VS).

5Ucho (The Ear). Kachyna maakte naam met de indringende politieke satire Ucho, die twintig jaar achter slot en grendel bleef door communistische censuur. Het is een satirische thriller over de afluisterpraktijken in de hoogste kringen van de dictatuur. De film stond in 1991 in het officiële programma van Cannes en won in hetzelfde jaar de Viennale. (Karel Kachyna, 1969)

De rubriek ‘de lijst’ geeft kunstuitingen bij het nieuws. De aanleiding vandaag: afluisterpraktijken door de AIVD en BNN.