Tories: wijzig toezicht banken

De Britse Conservatieve Partij wil de toezichthouder op de financiële markten Financial Services Authority (FSA) afschaffen. In plaats daarvan willen de Tories, die volgens opiniepeilingen een goede kans maken binnen een jaar aan het bewind te zijn in Groot-Brittannië, de bevoegdheden van de FSA over banken en andere financiële instellingen overdragen aan de Bank of England.

De financiële woordvoerder van de Conservatieven, George Osborne, publiceert vandaag een plan van deze strekking. Volgens de Conservatieven wordt met deze hervorming de kans op een acute bankencrisis zoals die van afgelopen herfst kleiner.

De Tories halen hiermee een streep door de structuur, die in 1997 bij het aantreden van de Labour-regering door de toenmalige minister van Financiën en huidige premier Gordon Brown was ingevoerd. Die maakte de Bank of England, die onder meer de rentestand bepaalt, onafhankelijk van het ministerie van Financiën. Het toezicht op de financiële markten wees hij echter grotendeels toe aan de FSA.

Volgens de Conservatieven heeft een dergelijke versnippering echter geleid tot onduidelijkheid omtrent verantwoordelijkheden en een gebrek aan slagvaardigheid op kritieke momenten. Daardoor werd er onvoldoende opgetreden tegen banken, die onaanvaardbaar grote risico’s hadden genomen. Dat wordt gezien als een van de oorzaken van de huidige economische crisis.

De gouverneur van de Bank of England, Mervyn King, heeft overigens al bij herhaling verklaard dat hij niet zit te wachten op meer toezichthoudende bevoegdheden.

Het plan van Osborne voorziet niet in het opbreken van grote banken, zoals sommigen hebben gesuggereerd. Ook de regering acht dat vooralsnog onnodig. De Liberaal-Democraat Vince Cable daarentegen pleit er voor de Royal Bank of Scotland en HBOS, die als gevolg van de economische crisis grotendeels in staatshanden verkeren, op te knippen alvorens ze te privatiseren.

Achtergronden en analysesover banken in problemen: nrc.nl/kredietcrisis

    • Floris van Straaten