Shit, dus toch…

De aanslagen afgelopen vrijdag kwamen opeens wel erg dichtbij. Ik was in het MMC ziekenhuis in Kuningan voor het maken van een reportage, toen de verpleegsters daar net een nieuwe lijst met gewonden buiten de deur hadden gehangen. Op het eerste gezicht zeiden de namen me niet zo veel, sommige hadden ook alleen een voornaam.

Het Marriott hotel na de aanslag

Het Marriott hotel na de aanslagHet Marriott hotel na de aanslag

De aanslagen afgelopen vrijdag kwamen opeens wel erg dichtbij. Ik was in het MMC ziekenhuis in Kuningan voor het maken van een reportage, toen de verpleegsters daar net een nieuwe lijst met gewonden buiten de deur hadden gehangen. Op het eerste gezicht zeiden de namen me niet zo veel, sommige hadden ook alleen een voornaam. Alleen leek één naam wel erg op die van een Nederlandse jongen die ik ken.

Dus ik meteen bellen, maar er werd niet opgenomen. Misschien druk? Een sms’je dan maar. Hey, gaat alles goed? Maar voordat ik me zorgen kon maken omdat antwoord uitbleef, bekeek ik de lijst nog eens goed. En toen zag ik de naam van zijn baas erop staan. Shit, dus toch…

Dus ik naar boven, naar de intensive care. Was het inderdaad een Nederlander? Ja. En hoe is hij er aan toe? Slecht. Op dat moment konden de artsen nog niet eens zeggen of hij het zou halen of niet. Inmiddels hebben de artsen een deel van zijn been moeten amputeren. Maar hij was gelukkig wel stabiel genoeg om naar Singapore te worden gevlogen.

Sowieso kwamen de aanslagen vrijdag als een schok. Wie had dat nu verwacht? Er waren al zo lang geen zelfmoordaanslagen geweest. Indonesië was juist in een optimistische stemming, na de vredige presidentsverkiezingen anderhalve week geleden. Het land zat in de lift, zo voelde het. Ik zou vrijdagochtend nota bene op stap gaan voor een verhaal over hoe goed het nog gaat met de Indonesische economie, ondanks de financiële crisis. Dat heb ik nu maar even uitgesteld.

Maar ik ga dat verhaal wel schrijven. Want - zeker als de daders snel worden gepakt en berecht - denk ik niet dat dit het optimisme van de laatste tijd helemaal teniet zal doen. Tot nu toe lijken investeerders en toeristen redelijk cool te blijven. De beurs en de roepia bleven vrijdag nagenoeg gelijk.

Alleen Manchester United reageerde overdreven. Terwijl heel Jakarta zich al maanden verheugde op de wedstrijd die het Britse voetbalteam tegen de ‘Indonesia All Stars’ zou spelen, belde de club onmiddellijk na de aanslagen af. Ze zouden dan ook in het getroffen Ritz-Carlton logeren. Maar toch, een beetje jammer was het wel.

    • Elske Schouten