Regering Mexico in offensief tegen kartel Michoacán

In de Mexicaanse deelstaat Michoacán zijn dit weekeinde circa 5.500 soldaten en federale agenten aangekomen voor een offensief tegen de georganiseerde misdaad.

Zwaarbewapend en onherkenbaar dankzij hun skibrillen en bivakmutsen zetten de versterkingen op verscheidene autowegen in de staat controleposten op. De komende dagen en weken zullen zij vooral ingezet worden tegen de lokale criminele bende La Familia Michoacana. Deze bracht de afgelopen jaren een groot deel van de staat, de politie en het openbare bestuur onder haar controle en wendt deze macht nu aan om zich met steeds meer geweld tegen de autoriteiten te verzetten.

Vorig weekeinde lanceerde La Familia een serie aanvallen tegen de politie en het leger als vergelding voor de arrestatie van een van haar leiders. Politiebureaus in een tiental plaatsen in Michoacán en twee aangrenzende staten werden aangevallen, evenals een militair konvooi. Daarbij vielen vijf doden.

Daarnaast werden twaalf federale agenten, die onderzoek kwamen doen naar de georganiseerde misdaad, in een hinderlaag gelokt, gevangengenomen, gemarteld en door het hoofd geschoten. Hun bebloede lichamen werden op een hoop gegooid en langs de snelweg achtergelaten. Afgelopen zaterdag pakte het leger tien agenten op van de gemeentelijke politie wegens hun veronderstelde betrokkenheid bij deze wraakactie.

In mei werden in Michoacán, de thuisstaat van de Mexicaanse president Felipe Calderón, al tien burgemeesters gearresteerd op verdenking van samenwerking met de drugsbendes. Eind 2006 was Michoacán de eerste staat waar de toen net aangetreden Calderón militairen inzette tegen de kartels in zijn land. Sindsdien heeft hij die militaire aanpak gekopieerd in verscheidene andere deelstaten. (AP, Reuters, BBC)