Portrait Gallery overweegt proces tegen Wikipedia

Londen, 20 juli. - De National Potrait Gallery (NPG) in Londen overweegt naar de rechter te stappen omdat een medewerker van de online encyclopedie Wikipedia 3.300 afbeeldingen van de NPG-website online heeft gezet. Volgens de NPG heeft Wikipedia de Engelse copyrightwet geschonden. In de VS, waar Wikipedia is gevestigd, zijn foto`s van kunstwerken niet beschermd door copyright. De NPG is een database waarop 60.000 foto`s van schilderijen staan, een project dat ruim een miljoen euro heeft gekost. Gebruikers kunnen ze kosteloos downloaden. Volgens NPG ondermijnt het massaal en kosteloos uploaden door Wikipedia het dure project. NPG was bereid afbeeldingen met lage resoluties af te staan, maar een Wikipedia-medewerker haalde zelf beelden met hoge resolutie van de website.