Politie Indonesië jaagt op radicale Maleisiër

De zelfmoordaanslagen in twee vijfsterrenhotels die vrijdag in Jakarta zeven levens exclusief die van de daders eisten, lijken het werk van de voortvluchtige Maleisische terrorist Noordin Mohammed Top.

Dat heeft een Indonesische anti-terreurdienst laten weten. Top is afkomstig uit de moslimextremistische terreurgroep Jema’ah Islamiyah. In Indonesische media circuleert ook de naam van een van de mogelijke zelfmoordterroristen. Deze Nur Hasbi uit Midden-Java zou op dezelfde islamitische kostschool hebben gezeten als daders van eerdere aanslagen. Die pesantren wordt geleid door de radicale geestelijke Abu Bakar Bashir. De school ontkent dat Nur Hasbi een leerling was.

Gisteren werd bekend dat mogelijk een Nederlands echtpaar uit Badhoevedorp is omgekomen bij de aanslag in het Ritz-Carlton. Het paar wordt sinds de aanslagen vermist. De Nederlandse politie assisteert bij de identificatie van de twee slachtoffers in het hotel. Twee zwaargewonde Nederlandse zakenlieden zijn voor behandeling overgebracht naar Singapore.

Noordin Top wordt gezien als het brein achter de eerste bomaanslag op het Marriott in 2003, de aanslag op de Australische ambassade een jaar later, en de tweede bomaanslag in Bali in 2005. Bij die aanslagen vielen veertig doden. De niet-ontplofte bommen die vrijdag werden gevonden, leken sprekend op de explosieven gebruikt voor Bali. Noordin Top zou zich hebben afgesplitst van Jema’ah Islamiyah, omdat de beweging geen voorstander meer was van grote aanslagen op westerse doelen.

Het lijkt erop dat de dader in het Marriott zich richtte op een bijeenkomst van voornamelijk westerse zakenlieden, waarschijnlijk om het aantal islamitische slachtoffers te beperken. De man zei tegen de bewakers dat hij een pakketje moest afgeven aan zijn baas en liep vervolgens het restaurant in waar de bijeenkomst plaatsvond.

De zelfmoordterrorist in het Ritz-Carlton ging zitten in de ontbijtruimte van het hotel en riep verdenkingen over zich af toen hij een niet-bestaand kamernummer opgaf. Toen hij zei dat hij in contanten zou betalen, ging de ober koffie voor hem halen en liet hij de bom ontploffen.

fotoserie aanslag op nrc.nl/foto