Ortega wil langer in Nicaragua regeren

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft gisteren tijdens de viering van de dertigste verjaardag van de sandinistische revolutie voorgesteld de grondwet zo te wijzigen dat hij ook na het aflopen van zijn ambtstermijn, in 2012, onbeperkt herkozen zou kunnen worden.

Ook stelde Ortega voor om de mogelijkheid van een ‘terugroepreferendum’ in de grondwet op te nemen. Dit zou de kiezer in staat moeten stellen om gekozen politici in zowel de regering als in de volksvertegenwoordiging tussentijds weg te stemmen.

De afgelopen twee jaar lobbyde Ortega tevergeefs in het congres om de limiet op het aantal presidentiële termijnen te schrappen. Hij presenteerde de invoering van het ‘terugroepreferendum’ gisteren als tegemoetkoming aan deze tegenstanders: „Als het volk van de president af wil dan kan dat”.

De oppositie reageerde echter meteen afwijzend op het voorstel. Zij heeft er na de laatste zeer omstreden lokale verkiezingen, in 2008, geen vertrouwen meer in dat het electoraal proces onder Ortega nog betrouwbaar kan verlopen.

Wijziging van de grondwet zodat onbeperkt presidentiële herverkiezing mogelijk wordt, is in de hele regio in opmars. In Bolivia, Ecuador, Colombia en Venezuela werd de grondwet al met mede dit doel aangepast. En vorige maand werd de Hondurese president Zelaya afgezet nadat hij bleef vasthouden aan een omstreden referendum over de instelling van een constitutionele assemblee. (AP)

Een recente reportage uit Nicaragua: nrc.nl/buitenland