Omroep gaat beloningscode aanscherpen

De publieke omroep scherpt de beloningscode voor presentatoren aan. Ook betalingen via bv’s vallen voortaan onder de code die de salarissen van radio- en tv-presentatoren in Hilversum moet beperken.

Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Alleen presentatoren die zelf een productiebedrijf hebben en hun programma’s verkopen, ontsnappen volgens Hagoort aan de salarisbeperkingen.

De omroepbaas reageert op een artikel in deze krant van zaterdag waaruit blijkt dat bekende presentatoren niet worden getroffen door de beloningscode. Sommige presentatoren in dienst van een omroep declareren ook nog kosten bij hun omroep via eigen bv’s. Hierdoor is het niet mogelijk om zicht te krijgen op hun verdiensten, zoals de Tweede Kamer wil.

„Het kan niet dat een bv als bypass wordt gebruikt om onder de code uit te komen”, aldus Hagoort, die zegt „zeer gemotiveerd te zijn om de mazen te dichten”. Een van die mazen is vorige week al gedicht, zegt Hagoort. „Ik werd gebeld door een omroepdirecteur. Die vertelde dat een van zijn mensen zowel bij hem als bij een collega-omroep op de loonlijst stond. Toen hebben we meteen de code aangepast. Voortaan moeten alle inkomsten bij de omroepen worden opgeteld. Het totaalbedrag moet onder het maximum van de code blijven. Daar komen nu dus ook de betalingen via bv’s bij.”

Uit het artikel bleek ook dat presentatoren met een eigen productiefirma, zoals Paul de Leeuw, buiten elke salarisbeperking vallen. Dat verandert niet. Hagoort: „Ergens houdt het op. We kunnen directeuren van bedrijven niet opleggen wat ze mogen verdienen.”

Hagoort heeft kritiek op presentator Rik Felderhof. Die somde in het artikel de mogelijkheden op om de beloningscode te ontduiken. Felderhof zegt in een reactie: „Ik heb verteld wat veel mensen in Hilversum weten, maar blijkbaar niet openlijk verteld mag worden.”

Commentaar: pagina 7

Overzicht van presentatoren en hun ondernemingen op nrc.nl/binnenland

    • Joep Dohmen