Ochoa moet het niet hebben van spektakel

Buena vista

Eliades Ochoa

Gehoord:16/7, Bloemendaal. * * *

Nu de prominentste leden van de Buena Vista Social Club op zangeres Omara Portuondo na allemaal overleden zijn, mag alleen gitarist en zanger Eliades Ochoa de titel nog voeren. Ook hij maakte immers deel uit van Ry Cooders Buena Vista Social Club-sessie die de in 1997 vergeten bejaarde musici roem op de valreep bracht. Destijds was Ochoa, getooid met cowboyhoed, een van de jongsten in het gezelschap. Nu plukt hij met zijn op klassiek gitaar gestoelde Cubaanse klassiekers de vruchten.

Ochoa’s show in Bloemendaal had alle kenmerken van een onvervalst avondje lome Cubaanse feestelijkheid. De gedateerde romantiek was weinig vernieuwend of opwindend, maar sloeg op deze locatie goed aan: in het avondlicht toonde het door bomen omgeven openluchttheater Caprera te Bloemendaal zich het mooist en de lucht was nog zwoel.

‘Sonero’ Ochoa en zijn zeven dienstbare musici moeten het niet hebben van spektakel. Of de zingende gitarist met zijn twee vurig kwetterende blazers en een uitgerolde percussiestroom nu oude songkrakers opdissen of een aantal eigen nummers, de nostalgie druipt van het podium. Zeker als Ochoa aanstuurt op ‘het familiegevoel’, is Cuba even aanraakbaar. Dat de nummers zich enkel in ritme van elkaar onderscheidden, deed er nu weinig toe, maar doet vrezen voor het najaar.

Eliades Ochoa treedt in oktober en november weer op. Bekijk de precieze data op www.aaa-theater.nl.

    • Amanda Kuyper