Noodweer eist zeker dertien levens

Links de resten van een huis in het Duitse Nachterstedt. Drie mensen worden nog steeds vermist nadat hun huis werd meegesleurd in een kunstmatig meer, waar ooit een bruinkoolmijn was. Foto’s AP, AFP, Reuters Bij noodweer in Midden-Europa zijn afgelopen weekend zeker 13 mensen om het leven gekomen. The ruin of a residential house and a destroyed street are seen in Nachterstedt, central Germany, on Sunday, July 19, 2009. Three residents were missing in Germany after their lakeside home and another building suddenly collapsed early Saturday morning into the water. A 350-metre stretch of shoreline gave way next to an old open-cast coal mine converted to a lake in the small town of Nachterstedt, 170 kilometres south-west of Berlin. (AP Photo/Jens Meyer) AP

Bij noodweer in Midden-Europa zijn afgelopen weekend zeker 13 mensen om het leven gekomen.

In het noorden van Italië, waar tot afgelopen vrijdag een hittegolf heerste, vielen vier doden. Een visser en een zeiler verdronken, een bejaarde vrouw en haar zoon kwamen om toen hun huis door een aardverschuiving werd verpletterd.

Ook in Nachterstedt in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt verdween een huis door een aardverschuiving. De woning stond vlakbij een kunstmatig meer waar ooit een bruinkoolmijn was geweest. Drie personen worden nog vermist.

Ook in Duitsland vielen bij een kettingbotsing op de A2 bij Braunschweig 66 gewonden, waarbij tien levensgevaarlijk. Bij het ongeval, na een hevige hoosbui, waren bijna 150 wagens betrokken.

In Oostenrijk kwam een 71-jarige man tijdens een wandeltocht in de bergen om het leven. Graz, de tweede stad van het land met 250.000 inwoners, werd tot rampgebied verklaard na overvloedige regenval.

Bij het Pohoda-popfestival in Slowakije vielen een dode en 15 gewonden toen een tent instortte. Drie personen liggen in coma. Het festival werd afgelast. Hoofdstad Bratislava zat uren zonder elektriciteit.

In Kroatië kwam aan de Adriatische kust een Hongaarse toerist om het leven toen hij bedolven werd onder stenen.