Nieuwe financiële top in Z-Afrika

Het was de linkervleugel van het ANC die Jacob Zuma aan de macht hielp, maar voor de communisten en de vakbonden was een nieuwe president niet genoeg. Na negen jaar ‘neoliberaal’ en ‘contrarevolutionair’ financieel-economisch beleid onder president Mbeki moest de Zuid-Afrikaanse regering zich meer bekommeren om de arbeiders en de armen dan om het vertrouwen van buitenlandse investeerders. Het advies aan Zuma, voor de verkiezingen van april: vervang Trevor Manuel, minister van Financiën, en Tito Mboweni, gouverneur van de Centrale Bank. Deze twee door het bedrijfsleven op handen gedragen functionarissen waren verantwoordelijk voor het behoudende beleid dat de armen van Zuid-Afrika zo weinig had opgeleverd.

Drie maanden na de verkiezingen is Zuma aan beide eisen van de linkervleugel tegemoetgekomen, maar miraculeus genoeg zonder het bedrijfsleven te bruuskeren. Zuma kreeg vorige week zelfs een pluim van Moody’s, de Amerikaanse kredietbeoordelaar.

Trevor Manuel werd op Financiën vervangen door oud-communist Pravin Gordhan, maar Manuel kreeg als minister voor Planning in feite een nog crucialere rol toebedeeld. En de nieuwe minister, Gordhan, had zijn ideologische veren als directeur van de belastingdienst al jaren geleden afgeschud. Zuma maakte gisteren bekend dat ook bankgouverneur Mboweni opstapt. Hij wordt in november vervangen door Gill Marcus, voormalig plaatsvervanger van Manuel en van Mboweni. Zij is nu de baas van Absa, de grootste commerciële bank van Zuid-Afrika. Volgens analisten is de continuïteit van het financiële beleid gegarandeerd. De linkervleugel is tevreden omdat Zuma alle wensen heeft vervuld. Marcus heeft beloofd de sociale partners bij nieuw beleid te consulteren.