Na Laika en Joeri kwam hij dan eindelijk...

(Foto Eddie Adams/AP) FILE - In this Aug. 13, 1969 file photo, amid ticker tape and American flags, Apollo 11 astronauts wave to welcoming New Yorkers during parade up lower Broadway on Wednesday, in New York. The spacemen, from left, are Michael Collins, Edwin Aldrin, Jr., and Neil A. Armstrong. (AP Photo/Eddie Adams, file) AP

Komende nacht is het precies veertig jaar geleden dat de bemanning van Apollo 11 voet op de maan zette, om 03.56 uur Nederlandse tijd. 31 dagen na hun historische stappen werden Michael Collins, Edwin Aldrin en Neil Armstrong (de drie zwaaiende mannen in de auto) gehuldigd op Broadway in New York.

Het uitbundige welkom vond tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog plaats, en was onderdeel van de prestigestrijd tussen Amerika en de Sovjet-Unie.

Armstrong was namelijk niet alleen de eerste man op de maan, maar ook de eerste overwinning van de Amerikanen in de space race tegen de Sovjets.

De Russen hadden al de eerste man in de ruimte gehad (Joeri Gagarin op 12 april 1961) en tevens het eerste dier (het hondje Laika draaide al in 1957 vier rondjes om de aarde voor ze stierf aan oververhitting en stress). Daarom was het van groot belang voor de Amerikanen om hun ‘achterstand’ op de reds in te halen.

President John F. Kennedy beloofde in 1961 dat hij een Amerikaan naar de maan zou sturen voor het einde van het decennium. Hij werd in 1963 vermoord, maar hij kwam zijn belofte wel na.

Er keken in 1969 ruim 600 miljoen mensen naar de livebeelden van de landing. Het is daarmee nog steeds het meest bekeken livetelevisiemoment in de geschiedenis.

In totaal hebben slechts twaalf mensen ooit op de maan gewandeld. Ruimtevaartorganisatie NASA wil voor 2020 weer mensen naar de maan sturen, als voorbereiding op een missie naar Mars. Vorige maand werd een satelliet gelanceerd om het maanoppervlak in kaart te brengen, op zoek naar een geschikte landingsplaats.

Sla om voor het commentaar ‘Naar de maan’ op pagina 18. NASA heeft ter viering van het jubileum alle geluidsopnamen van Apollo 11 online gezet. Beluister de geluidsopnamen via nrcnext.nl.