Na de oprechte intensiteit komt pure verdorvenheid

Theater * * * *

Lola + Rode Aarde

Het Syndicaat; Speeltheater Holland/Sisonke Arts, t/m 26/7

Op het reizende Festival Karavaan in Noord-Holland zijn premières te zien, succesvolle voorstellingen uit eerdere seizoenen, zoals As tears go by van Dame Jeanne, straattheater en opvoeringen die zijn samengesteld uit vroegere optredens.

Rode Aarde is een goed voorbeeld van dat laatste genre. Speeltheater Holland is een subtiel werkend gezelschap dat fraaie, gestileerde voorstellingen maakt. Tijdens Karavaan, ergens op een stille dijk tussen Hoorn en Edam, brengt de bus de toeschouwers naar een traditionele Zuid-Afrikaanse kraal voor de opvoering Rode Aarde. In de omheining voor het vee, de kraal, staat een tafel. De kleurrijke, handhoge poppen die hierop liggen uitgestald, komen dankzij de acteurs op magische wijze tot leven.

Na de oprechte intensiteit van Rode Aarde, spreekt uit Lola, gespeeld door Het Syndicaat, pure verdorvenheid. Pikant geklede meisjes met fluorescerende bikini’s hangen heupwiegend rond, als op een desolate tippelzone.

Geleidelijk beginnen tekst en spel te boeien en krijgt de trage muurbloempjesdans van de meisjes iets bedwelmends. De ongeremde schaamteloosheid past bij een zomerfestival.

    • Kester Freriks