Mijn staatshoofd

Ooit zal koningin Beatrix aftreden. Hoe moet haar opvolger dan het koningschap inrichten? Of moet Nederland geen monarchie blijven, maar een republiek worden? Deel 1 van een rubriek.

Wat voor soort koning Willem- Alexander moet worden? De vraag alleen al! „De mensheid ligt geketend in aan zichzelf te wijten onmondigheid”, zegt Immanuel Kant.

Willem-Alexander moet helemaal geen koning worden. Hij niet, en niemand niet, en een president moeten we ook niet willen. Een erfelijk staatshoofd met reële bevoegdheden is een belediging voor de democratie; een ceremonieel staatshoofd is een belediging voor die functionaris. En we hebben ze beiden echt niet nodig.

In de tijden dat Nederland een wereldmacht was, was het een republiek zonder staatshoofd. De soevereiniteit lag waar zij hoorde en waar zij naar terug moet: bij de Staten-Generaal. De Stadhouder had veel invloed, maar hij was en bleef een ambtenaar in dienst van de Staten-Generaal. En zelfs die Stadhouder konden we twee tijdperken lang best missen.

Verdeel de weinige taken van een staatshoofd over de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer, en de (nu nog: vice)voorzitter van de Raad van State. Zorg dat die Raad geen politieke benoemingen kent, en leg de (in)formatie van een nieuwe regering (nu nog: kabinet) in handen van een driemanschap van die Raad. Dan zijn we van een heleboel gedoe af en zijn we de eerste volwassen democratie ter wereld.

O.L.E. Jongmans

Wateringen

Ook meedenken over de toekomst van de monarchie? Bestaat er zo’n toekomst? Waarom wel/niet? Reacties van max. 300 woorden, onder vermelding van naam en woonplaats, graag sturen naar opinie@nrc.nl.

    • O.L.E. Jongmans