Klappen voor de 360 flip

De Rotterdam Grand Prix of Skateboarding trok dit weekend 1.500 bezoekers. Het is een van de vele evenementen waarmee Rotterdam zich aanprijst als Jongerenhoofdstad.

Skaters tijdens Rotterdam Grand Prix of Skateboarding Foto Jan Bijl De Rotterdam Grand Prix of Skateboarding trok dit weekend 1.500 bezoekers. Het is een van de vele evenementen waarmee Rotterdam zich aanprijst als Jongerenhoofdstad.
Skaters tijdens Rotterdam Grand Prix of Skateboarding Foto Jan Bijl De Rotterdam Grand Prix of Skateboarding trok dit weekend 1.500 bezoekers. Het is een van de vele evenementen waarmee Rotterdam zich aanprijst als Jongerenhoofdstad. Bijl, Jan

Is dit een wedstrijd? De veertigduizend dollar aan prijzengeld doen vermoeden van wel. Het steil aflopende parcours vol schansen, relingen en andere obstakels ziet er dreigend uit. De souplesse waarmee de atleten zich naar beneden storten is bewonderenswaardig. De driekoppige jury die vanaf de kant de sprongen moet beoordelen, oogt bloedserieus.

Maar als de Rotterdam Grand Prix of Skateboarding een wedstrijd is, waarom gaan de deelnemers dan ook ná de finale gewoon door met skaten? Waarom willen ze per se nog de tricks proberen die eerder mislukten, zelfs als er niets meer is te winnen? Waarom worden de twee vrouwelijke streakers die de prijsuitreiking verstoren niet weggestuurd, maar als ze eenmaal aangekleed zijn afgedropen, weer teruggevraagd en op de billen geslagen? En hoe kan het dat de live-commentator met honderd dollar uit de prijzenpot van de baan stapt om bier te halen voor het publiek?

Eigenlijk is het een wedstrijd, feest en modeshow ineen. De bezoekers die zaterdag en zondag naar de speciaal aangelegde baan naast de Rotterdamse Erasmusbrug zijn gekomen, zijn qua uiterlijk niet van de deelnemers te onderscheiden. Behalve voor de actie komen ze om bij te kletsen, bier te drinken, joints te roken en tussendoor nog wat van de gloednieuwe collectie schoenen, shirts en petjes op te vangen die door de sponsor in het rond wordt gesmeten.

De Grand Prix is een van de ruim 350 activiteiten die Rotterdam dit jaar ‘voor, door en met jongeren’ organiseert. Om jeugd uit het binnenland, maar ook uit het buitenland te lokken heeft de stad zichzelf uitgeroepen tot Europese Jongerenhoofdstad 2009. Wie wilde kon dit weekeinde ook aantreden op een internationale breakdance-wedstrijd of gamen in de open lucht. Het Rotterdamse initiatief (kosten 50 miljoen euro) wordt volgend jaar overgenomen door Turijn.

De geschatte vijftienhonderd bezoekers van de Grand Prix waardeerden het evenement met dezelfde lofuiting waarmee ze zich uitspreken over een goed uitgevoerde 360 flip (waarbij het skateboard zowel om de lengte- als de breedteas draait): „Sick!” Helemaal toen lokale held Tim Zom (21) de ingevlogen Amerikanen wist af te troeven door zowel de beste trick contest als het street-toernooi op zijn naam te schrijven. Hij kreeg een staande ovatie, maar dan wel eentje waarbij met skateboards op de grond werd geslagen.

„Bij skateboarden is het altijd de vraag of het nu sport of cultuur is”, zegt Grand Prix-organisator Marco Jongeneel. Die onduidelijkheid was goed voor de begroting, zegt hij, want „de gemeente zit er nu dubbel in”. Omdat Rotterdam zich behalve ‘Jongerenhoofdstad’ ook – al jaren – ‘Sportstad’ noemt, kon hij tweemaal een ton subsidie krijgen.

Dat was nodig, zegt Jongeneel, die in 2005 en 2007 verantwoordelijk was voor het WK Skateboarding in de Rotterdamse Ahoy. Want nu ook de skate-industrie door de financiële crisis wordt geraakt, loopt het sponsorgeld voor dit soort evenementen terug. „Daarom keren we het prijzengeld uit in dollars. Dan schiet het tenminste lekker op.”

Jongeneel is blij „dat Rotterdam de status van skateboardhoofdstad van Noord-Europa op deze manier weet te behouden”. En ondanks alle bloedlinke trucks is er tijdens het hele weekeinde maar één gewonde gevallen, constateert hij tevreden. „Het slachtoffer was een oude man, die over het hek probeerde te klimmen.”

    • Frank Provoost