Indrinken en insnuiven voor oefenduel

Na rellen in Groesbeek overweegt NEC een duel tegen KV Mechelen uit af te gelasten – uit veiligheid.

De oefenwedstrijd tussen NEC en Germinal Beerschot Antwerpen op het veld van amateurclub De Treffers ging zaterdag niet door als gevolg van onenigheid tussen fans van de Belgische club. Jacco Swart, algemeen directeur van NEC, hoorde ervan op zijn vakantieadres. „Een harde les”, reageert hij. „En schadelijk voor het imago van NEC.”

Wat is er volgens uw informatie precies gebeurd?

„Een grote groep Germinal-supporters – voor zover je van supporters kunt spreken – heeft zich voorafgaand aan de wedstrijd in Groesbeek ingedronken en ingesnoven. Daarbij brak ruzie uit en sneuvelde een ruit. Vervolgens zijn de fans door de sportaccommodatie gaan rondtrekken en hebben ze onder meer de dugout vernield. Drie Nederlanders – een steward, een supporter en een andere betrokkene – raakten daarbij gewond. Ze zijn naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Er zouden ook NEC-spelers gewond zijn geraakt.

„Een aantal spelers kwam in het strijdgewoel terecht, maar geen van hen is gewond geraakt.”

Overweegt de club het aantal oefenduels op terreinen van amateurclubs aan banden te leggen?

„Dat durf ik niet te zeggen. Vorige week verliep het duel tegen PAOK Thessaloniki [op sportpark De Dennen in Nijmegen] in een goede sfeer. Maar als mensen zich niet weten te gedragen, valt daar niet tegenop te organiseren.”

Dus het incident in Groesbeek heeft geen verstrekkende gevolgen?

„Zaterdag staat een oefenduel tegen KV Mechelen op het programma, als onderdeel van de transfer van Bjorn Vleminckx. Wij overwegen die wedstrijd uit veiligheidsoverwegingen af te gelasten.”

    • Danielle Pinedo