In de tuin met jonge Arnold

Veel sterren stonden al voor een camera voordat ze beroemd werden. Toen nog niemand van hen had gehoord. Vaak zijn die prille beelden nu op internet te vinden. Eerste in de serie: Arnold Schwarzenegger.

Op YouTube: de 19-jarige onbekende Arnold Schwarzenegger oefent in de tuin voor de camera

Zijn lichtblauwe zwembroekje is nog van de snit die hoog opgetrokken rond het middel zat. Het filmpje dateert uit 1966; zo zag een zwembroekje er toen uit. De 19-jarige jongeman staat in het gras van een achtertuin zijn spieren te ballen met zo’n bozig vertrokken gezicht dat blijkbaar onverbrekelijk is verbonden aan de pose van een bodybuilder. De camera, die waarschijnlijk door een amateur werd bediend, registreert hem in alle rust van zijn hoofd tot aan zijn voeten en dan weer terug. De standjes ogen ietwat onnozel, maar deze tak van sport kent nu eenmaal geen climaxen; men demonstreert hoe zijn gestalte opzwelt als de spieren worden gebald en laat vervolgens de lucht weer aan zijn lijf ontsnappen.

Schwarzenegger Young heet het filmpje op YouTube. Nadere gegevens ontbreken. Waar zich die tuin bevond, weten we dus niet. Het zou achter het huis van het Londense echtpaar Bennett kunnen zijn, waar Arnold Schwarzenegger in 1966 geruime tijd heeft gelogeerd. Hij kwam, pas afgezwaaid uit de Oostenrijkse militaire dienst, naar Londen om mee te doen aan de Mr Universe-verkiezing (waar hij als tweede eindigde) en wilde daarna graag nog even in Engeland blijven – als tussenstop in de richting van Amerika, dat zijn einddoel was. Hij werd liefderijk opgenomen in het gezin Bennett, met een voormalig gewichtheffer als heer des huizes en een moeder die de dochter van een bodybuilder was. „In het begin, als Arnold vertelde wat hij van zijn leven wilde maken, nam ik dat met een korreltje zout”, zei mevrouw Bennett kortgeleden in de Sunday Telegraph. „Hij zat dan uit te leggen dat hij de grootste bodybuilder aller tijden zou worden en dat hij onroerend goed wilde bezitten en filmster wilde worden. Dan zeiden wij: ja, ja, ja... praatjes vullen geen gaatjes.”

Arnold Schwarzenegger verwierf een groot aantal bodybuildingtitels, werd filmster en verzamelde een fortuin dat door de San Francisco Chronicle werd geschat op 100 miljoen dollar, exclusief onroerend goed. Dezer dagen is hij, als Republikeins gouverneur van Californië, vooral in het nieuws wegens de budgettaire problemen van zijn staat. Mevrouw Bennett meent echter dat ook het presidentschap nog in het verschiet ligt voor haar vroegere logé: „Als Arnold het wil, zal het Arnold lukken.”

Henk van Gelder

www.youtube.com

    • Henk van Gelder