Hockeysters derde bij Champions Trophy

De Nederlandse hockeysters zijn derde geworden in de Champions Trophy. In de strijd om het brons versloeg de ploeg vanbondscoach Herman Kruis aartsrivaal Duitsland met 5-2. Argentinië won voor de tweede keer op rij het prestigieuze toernooi. De titelverdediger versloeg gisteren in de finale gastland Australië na strafballen. In de reguliere speeltijd en verlenging waren beide teams niet tot scoren gekomen (0-0).

Nederland had zaterdag de laatste groepswedstrijd met 2-1 verloren van gastland Australië en liep daardoor een plek in de finale mis. In de nabespreking waren de olympisch kampioenen erg kritisch op zichzelf. De getergde ploeg won vervolgens overtuigend van Duitsland. De eindstand bij het duel om de derde plaats was al bij rust bereikt. Voor Nederland opende Ellen Hoog na 9 minuten de score. Door twee doelpunten van Marilyn Agliotti en een benutte strafbal van Maartje Paumen liep Nederland uit naar 4-0. Toen pas kon Duitsland iets terug doen, via Eileen Hoffmann. Met haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte Paumen er vervolgens 5-1 van. Op slag van rust zette de Duitse Natascha Keller de eindstand op het scorebord.

„Als je in zo’n toernooi met zes toplanden brons pakt, heb je het gewoon knap gedaan”, concludeerde Kruis, die in Sydney debuteerde op een groot toernooi. De bondscoach was vooral tevreden over de mentaliteit van de ploeg na de teleurstelling tegen Australië. „In de nabespreking waren de speelsters heel kritisch op zichzelf en ze droegen punten aan die ze tegen Duitsland wilden verbeteren. Dat vind ik erg positief.”

Voor Australië betekende de nederlaag in de finale dat het volgend jaar niet mag deelnemen aan de Champions Trophy in Engeland. Op basis van de prestatie bij de Spelen vorig jaar, waar de ploeg als vijfde eindigden, degradeert Australië naar de Champions Challenge, de B-divisie. Engeland eindigde in Sydney als laatste en zou daardoor eigenlijk degraderen, maar is als gastland al zeker van deelname volgend jaar. (ANP)