Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Verkiezingen

Generaal Aziz wint in Mauretanië, oppositie spreekt van fraude

NOUAKCHOTT. Generaal Abdel Aziz heeft met ruim 52 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen van Mauretanië gewonnen, die zaterdag werden gehouden. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken gisteravond bekendgemaakt. Terwijl aanhangers van de voormalig coupleider zijn overwinning overdag al vierden in de hoofdstad Nouakchott, noemden kandidaten van de oppositie de verkiezingen ”voorgefabriceerd” en ”een schertsvertoning”. Zij eisen een internationaal onderzoek. Bij de verkiezingen waren geen waarnemers van de Verenigde Naties of de Europese Unie aanwezig, maar volgens de Afrikaanse Unie was de stembus transparant. Generaal Aziz kwam vorig jaar tijdens een coup aan de macht. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde hij lagere olie- en voedselprijzen. Bijna de helft van de inwoners van Mauretanië leeft onder de armoedegrens. Volgens de kiescommissie was de opkomst zaterdag 61 procent.