Geheel KKR krijgt notering op Damrak

Private-equityfirma KKR zal vanaf oktober door een omgekeerde overname van zijn beursgenoteerde dochter KPE genoteerd staan aan de beurs van Amsterdam.

Dat heeft KKR vandaag aangekondigd. In de gecombineerde activiteiten hebben de partners van KKR een belang van 70 procent, de aandeelhouders van KPE 30 procent. De aandeelhouders van KPE zijn niet meer afhankelijk van de prestaties van slechts een paar van KKR’s investeringen. KKR krijgt zo voor een prikkie een deel van zijn deelnemingen terug.

KKR schat zijn beheerd vermogen op 50,8 miljard dollar. In Nederland heeft het opkoopfonds grote belangen in bedrijven als chipfabrikant NXP, afvalbedrijf Van Gansewinkel en detailhandelsconcern Maxeda. Eerder dit jaar blies KKR vanwege het slechte beursklimaat het plan voor een beursgang in New York af. Ook daarbij zou KPE door KKR worden ingelijfd. Nu is onderdeel van de overeenkomst dat zowel KPE als KKR de notering kan verhuizen van Amsterdam naar New York. KKR-oprichters Henry Kravis en George Roberts tonen zich in een persbericht „opgewonden” over de stap die „onze nieuwe aandeelhouders de kans geeft deel te hebben aan de financiële prestaties van al onze bedrijven.”