Garnalencurry

Het fijne aan een curry is dat je kunt spelen met bijna alles wat je toevallig in huis hebt. Of de doperwten nu vers of uit de diepvries zijn (of desnoods stukjes sperzieboon zijn), of je grote of kleine garnalen gebruikt, tros-tomaten in partjes of hele kerstomaatjes, limoen- of citroensap, koriander of basilicum, het wordt sowieso een lekkere én snelle maaltijd.

Voor 2 personen:

1 blik kokosmelk

2 eetlepels Thaise rode currypasta

200 gram doperwten

200 - 250 gram garnalen

1 - 2 theelepels rietsuiker

1 eetlepel vissaus

sap van 1 - 1½ limoen

2 trostomaten

een handje korianderblaadjes, fijngesneden

Zet een wok op hoog vuur tot hij begint te walmen. Schep de dikke kokosroom die bovenin het blik drijft in de wok. Laat de room twee minuten flink pruttelen voor je de currypasta toevoegt, en bak die 2 minuten mee.

Voeg de rest van de kokosmelk toe, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 2 minuten zachtjes koken. Voeg de doperwten toe en kook ze 3 minuten mee. Voeg de garnalen toe en kook nog 2 - 3 minuten.

Snijd de tomaten in partjes. Maak de curry op smaak met suiker, vissaus en limoen. De smaken zoet, zuur, zout en pittig moeten mooi in balans zijn. Roer tot slot de tomaten en koriander door de curry. Serveer met gekookte (jasmijn)rijst.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw favoriete zomerrecept op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke côte de boeuf op de barbecue.

    • Janneke Vreugdenhil