Eigenaar barak: brand lijkt opzet

Afgebrande barak, vanochtend in Veendam. De barak zou later dit jaar naar Westerbork worden verplaatst. Foto’s Sake Elzinga Nederland - Veendam - ( Groningen ) - 20-07-2009 De afgebrande Barak die binnekort zou worden afgebroken en weer opgebouw zou worden op het voormalige kamp Westerbork. I.v.m. asbest is de omgeving afgezet De ' Veendammer Barak' in het Lanschap bij Veendam, deze barak stond op Kamp Westerbork en deed dienst batterijensloperij. Barak 57 was gebouwd om dienst te doen als werkbarak. In 1943 werd deze een tijd als woonbarak gebruikt. Mensen die direct op transport moesten, werden onder meer hierin ondergebracht. Eind augustus 1943 werd de Ô57Õ weer industriebarak. Hierin was de batterijsloperij gevestigd. Van dit smerige en ongezonde werk zijn in het voorjaar van 1944 filmopnamen gemaakt, die bewaard zijn gebleven. Anne Frank en haar zusje Margot hebben een aantal weken in deze barak moeten werken. Evenals de rest van het kamp bleef deze barak na de bevrijding in gebruik. In 1957 werd nr. 57 verkocht om een nieuwe bestemming in Veendam te krijgen. De oorspronkelijk 84 m lange barak werd in twee‘n gedeeld en de beide delen werden naast elkaar geplaatst. Aldus was het object geschikt als landbouwschuur, tot op heden. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

De brand in de barak waarin Anne Frank in 1944 op Kamp Westerbork batterijen demonteerde, is vermoedelijk aangestoken. Jan Egges uit Veendam, op wiens terrein de barak nu staat, zegt dat „alle andere oorzaken van de brand” zijn uit te sluiten.

De barak zou later dit jaar weer in de originele staat worden opgebouwd in Westerbork. Op de plaats waar de barak in Westerbork stond, hangt nu alleen nog een foto van het gebouw. Anne Frank en haar zus Margot haalden in de barak koolstof uit oude batterijen.

In de barak stonden landbouwwerktuigen en gereedschap. Egges: „Toen we aankwamen, stond alleen het achterdeel, waar de landbouwtrekkers staan, in brand. Niet de voorkant, waarin de accu’s en elektrische onderdelen zich bevinden. Verder was er niets in het gebouw waardoor kortsluiting had kunnen ontstaan. Er was geen blikseminslag, niks.”

De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van de brand. Bij de brand is asbest vrijgekomen, waardoor het onderzoek door de technische recherche pas vandaag kan beginnen.

De barak stond in Veendam aan de oostkant van de rijksweg N33 (tussen Assen en de Eemshaven). De gemeente Veendam heeft omwonenden geïnformeerd en een bedrijf ingeschakeld om vrijgekomen asbest op te ruimen.

De barak werd in 1957 verkocht, gedemonteerd, per trekker vervoerd naar het Groningse Veendam en daar weer – zij het niet in originele staat – opgebouwd. Sindsdien werd het gebouw gebruikt als landbouwschuur.

Na jaren van gesteggel tussen de gemeente Veendam en barakeigenaar Jan Egges kreeg de laatste een vergunning om een nieuwe schuur neer te zetten op zijn terrein. De oude batterijensloperij zou opnieuw worden gedemonteerd, vervoerd, geconserveerd en weer worden opgebouwd in Westerbork.