Dialoog over Honduras afgebroken

De tweede onderhandelingsronde tussen de verdreven president Manuel Zelaya en het nieuwe bewind in Honduras is vannacht zonder resultaat afgebroken. Hoofdbemiddelaar Óscar Arias riep beide kampen op hem nog 72 uur te geven om een doorbraak te forceren.

Arias verscheen na de afgebroken dialoog somber gestemd voor de pers. De president van Costa Rica en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede in 1987 waarschuwde ervoor dat de crisis in het land tot „bloedvergieten” kan gaan leiden. „Wat is het alternatief voor dialoog? Wat gebeurt er als morgen een Hondurees op een militair schiet en dan een militair schiet op een gewapende burger?”

Zelaya – die eind juni door het leger het land werd uitgezet, nadat hij bleef vasthouden aan een omstreden referendum over een grondwetgevende assemblee – zei vannacht dat hij Arias de gevraagde 72 uur de tijd zal geven, maar dat hij sowieso zondag zal terugkeren naar Honduras.

Vandaag zouden Zelaya’s aanhangers opnieuw de straat op gaan en voor donderdag en vrijdag staat een staking gepland. Het nieuwe bewind dreigde gisteren hard op te zullen treden tegen „iedereen die zich als terrorist gedraagt”.

De gesprekken in Costa Rica waren de tweede poging om een oplossing voor de impasse te vinden. Zelaya wil alleen praten over zijn terugkeer als president, waarop ook de internationale gemeenschap aandringt. Maar de nieuwe machthebbers noemen die eis niet-onderhandelbaar. Zij vinden dat Zelaya de grondwet overtrad en dreigen hem te arresteren zodra hij voet op Hondurese bodem zet. Toen Zelaya begin deze maand een poging deed terug te keren, lieten ze zijn vliegtuig niet landen.

Arias was deze tweede ronde begonnen met een zeven punten tellend conceptakkoord. Het eerste punt luidde dat Zelaya zijn termijn (die begin 2010 afloopt) uitdient en er een regering van nationale eenheid komt. Dit was voor het nieuwe bewind onacceptabel. (AP, Reuters, AFP, BBC)