Dansend op de pedalen is Contador een killer

Alberto Contador won overtuigend de eerste Alpenrit in de Tour de France en veroverde de gele trui. Zevenvoudig winnaar Lance Armstrong rijdt vanaf vandaag in dienst van de Spanjaard.

In minder dan een seconde rekende Alberto Contador gisteren op de slotklim van de vijftiende etappe van de Tour de France af met maanden van discussie en speculatie. Was hij de kopman van Astana of toch Lance Armstrong? Op het zwaarste terrein in de Ronde van Frankrijk, bergop, tellen theorie noch praatjes. Wielersport op z’n mooist: de sterkste renner wint. Contador demarreerde, vermorzelde binnen vijf kilometer de concurrentie en pakte de gele leiderstrui. Armstrong werd op 1.35 minuut negende. Einde discussie.

„Contador heeft getoond dat hij de beste renner is in deze wedstrijd”, reageerde Armstrong direct na afloop. Met zeven Touroverwinningen op rij zette The Boss van 1999 tot en met 2005 een nieuwe standaard in de sport. De jaren daarna was de Tour volgens hem „een zootje”. Kon hij bij zijn comeback na drie jaar afwezigheid de Tour nog winnen?

Gisteren begon hij de eerste rit in de Alpen met niet meer dan twee seconden achterstand op Contador. Maar in de klim naar het Zwitserse Verbier vond de 37-jarige Texaan zijn meerdere in zijn Spaanse ploeggenoot. Geen praatjes, geen ruimte meer voor speculaties. „Ik moet eerlijk zijn. In het verleden was ik de beste, nu is hij dat. Ik ben tevreden met de tweede plaats. Vanaf vandaag help ik Alberto.”

Contador (26) straalde intussen na negen kilometer klimmen bovenop de eerste Alpentop. Liefst 43 seconden voorsprong op nummer twee Andy Schleck, meer dan een minuut op alle anderen. In het klassement staan alleen Armstrong (1.37) en de sterke Britse achtervolgingskampioen Bradley Wiggins (1.46) binnen twee minuten van het geel. „Ik ben blij, heb gedaan wat ik kon. Armstrong was vroeger mijn idool. Maar vandaag was hij een tegenstander zoals alle anderen. Ik moest ze allemaal verslaan.”

Op 5,6 kilometer van de finish schoot Contador als een brommer links achter Fränk Schleck vandaan. „Ik wilde eigenlijk tussen vier en vijf kilometer van de top aanvallen, maar de renners van Saxo Bank hadden met hun harde werken ons groepje uitgedund tot vijf man.”

Andy Schleck probeerde nog wel een counter, maar de Spanjaard fladderde dansend op de pedalen steeds verder bij de Luxemburger weg. Hinderlijk meehollende supporters konden een klap krijgen, niemand mocht het grootste meesterwerk uit zijn carrière verstoren. Met op de streep zijn handelsmerk: een pistoolschotje met duim en wijsvinger.

In 2007 won hij de Tour, maar alleen doordat Rabobank geletruidrager Michael Rasmussen uit de wedstrijd haalde wegens leugens over zijn verblijfplaats in de voorbereiding. Vorig jaar schoot hij na zijn overwinning in de Giro d’Italia zijn pistool leeg op de Tourorganisatie, die Astana weigerde wegens dopingaffaires in die ploeg in de jaren ervoor. En hij had de Vuelta nog niet gewonnen, of zijn succes werd overschaduwd door de comeback van Armstrong.

Vanaf de eerste persconferentie in december kwamen de vragen, speculaties, theorieën. Na een ‘hongerklop’ in Parijs-Nice kreeg hij openlijk kritiek van Armstrong, die de maanden daarna alles deed om de ploeg naar zijn hand te zetten en zelfs over te nemen. Contador sprak met Caisse d’Epargne over een snelle transfer. Maar vergat nooit waar het om draaide. „Hij traint dit jaar harder dan ooit”, vertelde tweede ploegleider Dirk Demol in de Franse etappekoers Dauphiné Libéré.

In de Tour de France bleef El Pistolero glimlachen, maar op de fiets straalt uit zijn ogen achter de zonnebril onmiskenbaar de blik van een killer. Irritaties leiden alleen maar tot grotere prestaties. Zoals bij Armstrong vroeger. „Ja, dit voelt als een bevrijding”, gaf Contador toe. „De afgelopen periode is niet gemakkelijk voor me geweest. Ik had zo’n etappe als vandaag nodig, winnen met zo’n groot verschil.”

Met dank aan zijn acceleratie bergop, die misschien nog wel beter is dan die waarmee zijn oudere ploeggenoot ooit iedereen vermorzelde. Armstrong had vaak ploeggenoten die hem op gang trokken, Contador valt meestal aan op eigen kracht. „Alberto is zeker de beste klimmer”, zei Armstrong. „Als iedereen aan zijn limiet zit en je kunt zelf nog een keer versnellen, dat is hoe je de Tour wint.”

Contador wil zelf nog geen voorschot nemen op de eindoverwinning. „Het is een grote eer dat een topper als Armstrong voor mij wil werken”, zei hij gisteren. „Ik zal het nodig hebben, want de Tour is nog niet beslist.”

Bergop lijken de broers Schleck de belangrijkste tegenstanders, in de tijdrit is dat tweevoudig olympisch kampioen achtervolging Wiggins. De topdrie van vorig jaar lijkt kansloos. Winnaar Carlos Sastre staat elfde op 3.52 minuut, Cadel Evans veertiende op 4.27. Raborenner Denis Mensjov finishte gisteren als 65ste, op 6.27. Armstrong blijft ze bij zijn comeback voorlopig allemaal voor. Op Contador na.

    • Maarten Scholten