Bronzen medaille voor hockeysters

Ellen Hoog feliciteert collega-spits Marilyn Agliotti. Foto AP The Netherlands' Marilyn Agliotti celebrates with teammate Ellen Hoog after scoring a goal in the Bronze medal play off against Germany during their Champions Trophy field hockey match in Sydney, Australia, Sunday, July 19, 2009. The Netherlands won 5-2 (AP Photo/Jeremy Piper) AP

De Nederlandse hockeysters zijn als derde geëindigd bij het toernooi om de Champions Trophy. In de strijd om de bronzen medaille was de ploeg van debuterend bondscoach Herman Kruis gisteren met 5-2 te sterk voor Duitsland. Argentinië won in Sydney voor de tweede keer op rij de jaarlijkse strijd tussen de zes sterkste hockeynaties ter wereld. De titelverdediger versloeg gastland Australië in de finale na strafballen. In de reguliere speeltijd en de daaropvolgende verlenging waren beide teams niet tot scoren gekomen: 0-0.

Nederland had zaterdag de laatste groepswedstrijd met 2-1 verloren van Australië en liep daardoor de finale mis. In de nabespreking waren de speelsters van de regerend olympisch kampioenen kritisch op zichzelf, constateerde Kruis naderhand. De getergde ploeg won vervolgens met overtuigende cijfers van Duitsland.

De eindstand bij de troostfinale was al bij rust bereikt. Voor Nederland opende Ellen Hoog na negen minuten de score. Door twee doelpunten van Marilyn Agliotti en een benutte strafbal van Maartje Paumen liep de ploeg uit naar 4-0. Toen pas kon Duitsland iets terug doen, via Eileen Hoffmann. Met haar tweede doelpunt van de wedstrijd maakte Paumen er vervolgens 5-1 van. Op slag van rust zette routinier Natascha Keller de eindstand op het scorebord.

„Als je in zo’n toernooi met zes toplanden brons pakt, heb je het gewoon knap gedaan”, zei Kruis tegenover persbureau ANP. ‘Sydney’ betekende zijn vuurdoop als eindverantwoordelijke. Kruis trad na de Olympische Spelen in Peking aan als opvolger van Marc Lammers. Hij was gisteren vooral tevreden over de mentaliteit van de ploeg na de teleurstelling tegen Australië. „In de nabespreking waren de speelsters heel kritisch op zichzelf en ze droegen punten aan die ze tegen Duitsland wilden verbeteren.”

Voor Australië betekende de nederlaag in de finale dat de ploeg volgend jaar niet mag deelnemen aan de volgende editie van de Champions Trophy, die in Nottingham (Engeland) wordt gehouden. Op basis van de prestatie bij de Spelen vorig jaar, waar de ploeg als vijfde eindigde, degradeert Australië naar de Champions Challenge, de B-divisie. Engeland eindigde in Sydney als laatste, na een afstraffing (0-7) tegen China, maar is als gastland al verzekerd van deelname volgend jaar.

Kruis kijkt tevreden terug op zijn eerste grote toernooi als bondscoach. „Zo’n trip is een goede kennismaking tussen staf en speelsters. De groep durft zelf dingen aan te dragen, dat is prima. De eerste drie wedstrijden hebben we goed gespeeld, alleen tegen Argentinië en Australië niet. De meiden mogen nu acht dagen stoom afblazen, even op vakantie, en dan beginnen we op 30 juli aan de voorbereiding op de EK.”

Engeland is een van de concurrenten van Nederland bij de strijd om de Europese titel, volgende maand in Amstelveen. De ploeg van Kruis, behalve olympisch titelhouder ook regerend wereldkampioen, had jarenlang een abonnement op de Europese titel, maar verspeelde deze twee jaar geleden in Manchester aan Duitsland.