ASMI schrapt 400 in plaats van 200 banen

Chipmachinefabrikant ASMI gaat 400 banen in Nederland schrappen, twee keer zoveel als eerder aangekondigd. Het bedrijf gaat ook meer bezuinigen dan eerder gemeld, 60 tot 70 miljoen euro in plaats van 25 tot 30 miljoen. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt.

De reorganisatie treft vooral de zogenoemde front-enddivisie, die productielijnen voor computerchips maakt. Deze tak van ASMI presteert slecht en twee activistische aandeelhouders, hedgefonds Fursa en vermogensbeheerder Hermes, dringen al maanden aan op actie.

In januari maakte AMSI bekend de front-enddivisie te herstructureren. Deze tak bevat geavanceerde technologische kennis die in potentie veel geld waard is, maar de organisatiestructuur is versnipperd. Er zijn productiefaciliteiten in Tokio, het Amerikaanse Phoenix en Almere. ASMI wil nu de productielijnen voor het eind van 2010 samenvoegen in een fabriek in Singapore. De chipmachinefabrikant verwacht dat deze bundeling een aanzienlijke besparing oplevert op de productiekosten. In de eerste helft van 2010 moeten de kosten 40 procent lager liggen dan aan het eind van vorig jaar.

Over het eerste kwartaal van 2009 rapporteerde het bedrijf een verlies van 23 miljoen euro en een omzetdaling van 55 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. ASMI heeft veel last van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden.

Eerder deze maand werd ASMI door Hermes en Fursa gedaagd voor de Ondernemingskamer. De twee aandeelhouders hebben geen vertrouwen in het leiderschap van topman Chuck del Prado en eisen een onderzoek naar de gang van zaken binnen het bestuur van ASMI, dat onderhandelingen over een overname van concurrent Applied Materials opzettelijk zou frustreren. ASMI zou ook een ongeoorloofde beschermingswal hebben opgeworpen om de invloed van de twee aandeelhouders te beperken, stellen Fursa en Hermes.

Dit jaar namen chipbedrijven Intel en Tokyo Electron een belang van respectievelijk 4 en 4,9 procent in ASMI. Volgende maand doet de Ondernemingskamer uitspraak.