Amerikaanse bank CIT voorlopig gered

De Amerikaanse bank CIT is gered door haar schuldeisers. De obligatiehouders zijn gisteren met de noodlijdende bank overeengekomen dat ze 3 miljard dollar (2,1 miljard euro) aan nieuw kapitaal in het bedrijf zullen steken. Dat melden verschillende Amerikaanse kranten op basis van bronnen rond de onderhandelingen.

Door deze reddingsactie hoopt CIT, dat vermoedelijk zelf met mededelingen zou komen voordat de Amerikaanse beurzen opengaan, een bankroet te kunnen vermijden. Het nieuwe kapitaal moet de tijd verschaffen om de financiën te herstructureren en eventueel bezittingen te verkopen. Dat is echter lastig, want CIT bezit vooral kredieten aan kleinere bedrijven en die zijn weinig in trek.

De schuldeisers, vermogensbeheerders en hedgefondsen die de afgelopen periode de schulden van CIT voor een lage prijs hebben opgekocht, zouden het kapitaal voor een periode van 2,5 jaar verstrekken. CIT zou een rente van 10 procent betalen. In de komende weken zou de bank moeten proberen obligaties om te zetten in aandelenkapitaal. Een faillissement van CIT wordt als een bedreiging gezien voor veel kleinere ondernemingen, waaronder winkelketens en hun leveranciers, die van de bank afhankelijk waren voor hun kredieten. Zij zouden moeilijk elders terecht kunnen voor hun voorraadfinanciering of leverancierskredieten.

De bank kwam in de problemen, doordat zij haar activiteiten had uitgebreid met hypotheken voor Amerikanen met een lage kredietwaardigheid (subprimes) en studentenleningen. Bovendien betrok CIT het geld dat het uitleende vooral van de kapitaalmarkten, die sinds het uitbreken van de financiële crisis bevroren zijn, en niet uit spaardeposito’s. De Amerikaanse overheid weigerde vorige week om CIT te hulp te schieten. Vorig jaar kreeg de bank in het kader van het noodprogramma voor banken Tarp een overheidsinjectie van 2,3 miljard dollar, die de overheid bij een faillissement vermoedelijk kwijt zou zijn geraakt. De regering-Obama had een signaal willen geven dat ze niet elke bank die in problemen verkeert te hulp zal schieten. CIT zou het grootste slachtoffer zijn geworden van de financiële crisis na het omvallen van zakenbank Lehman Brothers.