Amazon/Orwell (2)

Sommige lezers wijzen me terecht: Amazon had bij zijn klanten op de Kindle e-readers kopieën verwijderd die afkomstig waren van Orwells boeken geleverd door een uitgever die de rechten niet bezat. Dus hadden zij niets te klagen.

Prima dat Amazon, nadat zij daar op gewezen zijn door de rechthebbende uitgever, zulke boeken uit de Kindle winkel haalt. En alleen nog digitale kopieën aanbiedt van een uitgever die wel de rechten bezit.

Maar. Dat geeft Amazon nog geen recht eenmaal verkochte digitale boeken eigenmachtig te verwijderen van de elektronische leestabletten van zijn klanten. Zie de algemene voorwaarden.

Upon your payment of the applicable fees set by Amazon, Amazon grants you the non-exclusive right to keep a permanent copy of the applicable Digital Content and to view, use, and display such Digital Content an unlimited number of times, solely on the Device or as authorized by Amazon as part of the Service and solely for your personal, non-commercial use.

Zelfs al blijkt het met de rechten van de uitgever niet goed te zitten, moet Amazon van verkochte exemplaren afblijven. Daar is het internet warenhuis inmiddels ook van overtuigd. Het zal niet meer gebeuren. Stel dat zoiets zou gebeuren met verkochte papieren boeken. Komen ze dan dan ‘s avonds aan de deur? Binnen zonder kloppen?

Intussen ontspint zich een boeiende discussie over elektronische apparaten die onderdeel van een netwerk zijn. Wat is van wie? Wie kan waar bij? Hier en hier en hier. En een latere overdenking. Meer over auteursrecht hier.

Waarschijnlijk zullen Amazon en andere netwerkeleveranciers duidelijker moeten zijn over rechten van kopers/gebruikers en de mogelijkheden van hun netwerk. Anders kon het vertrouwen in zulke diensten wel eens instorten

    • Marc Chavannes