Turnbond wist van drugs Van Gelder

De turnbond (KNGU) weet al sinds 2006 dat ringenspecialist Yuri van Gelder cocaïne gebruikt. In samenspraak met bondsarts Liesbeth Lim volgde hij ontwenningskuren; alle zonder resultaat.

Toen Van Gelder drie jaar geleden zijn drugsgebruik opbiechtte, besloot de turnbond de meervoudig kampioen niet te bestraffen maar hem te helpen om van zijn probleem af te komen. Schorsen kon niet , omdat cocaïnegebruik buiten wedstrijdverband niet verboden is. Van Gelder werd drie weken geleden tijdens de Nederlandse kampioenschappen bij de dopingcontrole positief op cocaïne getest en krijgt een schorsing van minimaal één, maximaal twee jaar.

Tot de positieve test hield zowel de turnbond als Van Gelder zijn werkgever Defensie onwetend over diens cocaïnegebruik. Als lid van de Topsportselectie zou sergeant Van Gelder ontslagen worden; dat lag contractueel vast. Luitenant-kolonel Kees Meijl, coördinator van de Topsportselectie, vertelt dat hem geruchten over cocaïnegebruik ter ore waren gekomen en dat hij Van Gelder daarop had aangesproken. Omdat deze categorisch ontkende, kon Defensie geen maatregelen nemen.

Cocaïnegebuik: pagina 11

    • Henk Stouwdam