Tijd voor een minister voor Emancipatie?

Uit onderzoek van Floor Bakker van Rutgers Nisso Groep (RNG) blijkt dat een op de negen vrouwen ooit is verkracht. RNG pleit daarom voor betere hulp na verkrachting (NRC Handelsblad, 8 juli). Graag breng ik in herinnering dat alle initiatieven die op dit vlak in de afgelopen decennia zijn genomen, zijn wegbezuinigd. Zo was er de Stichting Tegen Haar Wil in Amsterdam en Groningen en de Stichting Tegen Seksueel Geweld Utrecht. Alledrie zijn overigens ontstaan in 1986 onder het bewind van staatssecretaris van Emancipatie Hedy d`Ancona.

Zo was er in Amsterdam een 24 uurs-telefoon en al gauw belden er, dag en nacht, duizenden vrouwen per jaar. Ook zijn er stedelijke samenwerkingsverbanden ontstaan tussen politie, maatschappelijk werk, gezondheid 1e en 2e lijn, advocaten (Gaby van Driem, Anneke Bierenbroodspot) om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Zoals Utrecht Transact, ontstaan uit de Stichting Tegen Seksueel Geweld. Die heeft jarenlang programma`s gedraaid om de gevestigde instellingen beter hun werk te laten doen.

Maar alle initiatieven zijn wegbezuinigd, en archieven zijn overgebracht naar het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). De financiers vonden dat de gevestigde hulpverlening en niet vrijwilligers verantwoordelijk moesten zijn voor de kwaliteit van de zorg aan seksueel misbruikte vrouwen en meiden.

Maar als geldkranen dicht gaan om seksuele weerbaarheid te vergroten en goede hulpverlening te bieden, moeten we niet verbaasd staan over gevolgen.

Misschien toch de hoogste tijd voor een minister van Emancipatie?

    • Lin Mcdevitt-Pugh Iiav