Tiger doolt door het kniehoge gras

Bij het Brits Open aan de Schotse kust waren alle ogen gericht op golfer Tiger Woods. Maar de Amerikaan kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Hij miste zelfs de cut.

Vorig jaar miste Tiger Woods het Brits Open omdat hij kort voor het toernooi was geopereerd aan zijn linkerknie. Dit jaar begon de van zijn operatie herstelde Woods als grote favoriet aan het belangrijkste golftoernooi van het jaar. Maar na twee dagen kon de nummer één van de wereld weer naar huis. Woods miste op Turnberry de cut op een slag, na een bizarre ronde in 74 slagen.

Na zeven holes was er nog geen vuiltje aan de lucht. Woods maakte een birdie op de zevende hole (par-5) om naar gelijk par voor het toernooi te gaan.

Vervolgens raakte de 33-jarige winnaar van veertien majors het spoor volledig bijster. Hij verspeelde zowel op hole 8 als op hole 9 een slag. Op hole 10 zeilde zijn afslag in de sterke wind andermaal ver naar rechts in het kniehoge gras. Woods sloeg zijn club uit frustratie tegen de grond.

Hoe er ook gezocht werd door Tiger, zijn caddie, de marshalls en de toeschouwers, de bal van ’s werelds beste golfer werd niet gevonden binnen de toegestane vijf minuten zoeken. Het fenomeen moest met gebogen hoofd verder met zijn tweede bal – inclusief een strafslag.

Even later stond er een dure dubbel-bogey 6 op zijn scorekaart. Het werd nog erger. Een bogey op hole 12 werd gevolgd door een Tiger-onwaardige chip op hole 13 en weer een dubbel-bogey. Zeven slagen inleveren op zes holes, de deconfiture van Woods in het Brits Open was compleet. Hij vocht nog wel voor wat hij waard was, maar birdies op hole 16 en 17 bleken niet voldoende.

Voor Woods is het pas de tweede keer dat hij de cut mist in een major sinds hij in 1996 professional werd. In 2006 vloog hij er na twee dagen uit in het US Open. Daar keek niemand echt van op. Het was het eerste toernooi dat Woods speelde na een lange pauze vanwege het overlijden van zijn vader.

Naar Turnberry kwam Tiger deze week als torenhoge favoriet. Na acht maanden revalideren maakte Woods eind februari zijn rentree op de PGA Tour. Twee weken geleden won hij al weer zijn derde toernooi dit jaar. Woods leek met de week sterker te worden, zijn swing oogde steeds betrouwbaarder. In de wind op Turnberry bleek de beste golfer van de wereld verassend kwetsbaar.

Tiger naar huis, wie gaat het 138ste Brits Open dan wel winnen?

Na de eerste ronde was er nog twijfel of Tom Watson, winnaar van vijf Brits Opens, twee maanden voor zijn zestigste verjaardag werkelijk een gooi zou kunnen doen naar een zesde titel.

Gisteren liet Watson zien dat zijn eerste ronde in 65 slagen geen toevalstreffer was. Met een totaal van 135 slagen (-5) gaat hij na 36 holes zowaar aan de leiding, samen met Steve Marino. De 29-jarige Amerikaan speelt deze week voor het eerst van zijn leven golf op een linkscourse, een baan langs de zee. „Linksgolf is nieuw voor mij maar ik vind het fantastisch”, sprak de opgetogen Marino, die nog nooit een toernooi wist te winnen op de USPGA Tour.

Of zijn naam zondagavond in de claret jug zal worden gegraveerd is hoogst twijfelachtig. Maar er gebeuren vreemde dingen op de links aan de Schotse oostkust. Nu Woods is afgedropen, is Tom Watson voor velen de gedroomde winnaar. Zelf gelooft Watson heilig in het sprookje. „Als ik niet dacht dat ik zou kunnen winnen, was ik hier niet eens naar toe gekomen.”

    • Gerard Louter