Schenking miljard bewijst gekte

De geestelijke gezondheid van de rijkste vrouw van Europa staat vanaf september ter discussie in een Franse rechtszaal. De 86-jarige Liliane Bettencourt, mede-eigenaar van cosmeticaconcern L’Oréal, zou sinds 2002 bijna 1 miljard euro hebben weggegeven aan societyfotograaf François-Marie Banier.

Dochter Françoise Meyers-Bettencourt, heeft Banier nu voor de rechter gedaagd omdat hij misbruik zou maken van geestelijke zwakte en geheugenproblemen van haar moeder. Liliane Bettencourt heeft een doktersverklaring afgegeven waarin staat dat met haar gezondheid niets aan de hand is. Zij herinnerde haar dochter er eind vorig jaar per interview aan dat zij „een vrije vrouw” is. Moeder en dochter, die niet meer met elkaar spreken, zitten samen in de raad van bestuur van familiebedrijf L’Oréal.

Liliane Bettencourt bezit volgens de Forbes-lijst 13,4 miljard euro. Ze heeft verzekerd dat haar dochter alles erft. Volgens dochter Françoise heeft Banier haar moeder sinds 2002 geïsoleerd van haar omgeving en voortdurend grote schenkingen geïnd. Uit een in december 2007 gestart gerechtelijk vooronderzoek bleek dat de giften aan Banier tot bijna een miljard euro opliepen, en soms plaatshadden rond ziekenhuisopnames van Bettencourt. Het gaat om levensverzekeringen en cheques, en ook om negen schilderijen, van onder meer Matisse, Mondriaan en Chirico.