Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PD-106043 (Roel van Duijn) grondig geschaduwd

Roel van Duijn is geen George Orwell, maar hij heeft Nederland wel Provo en Kabouter en het Witte Fietsenplan gegeven. Voor de BVD aanleiding hem tientallen jaren te bespioneren, bericht Het Parool vandaag.

Lijkt het maar zo of zijn dat soort diensten nooit zo snugger? Je kon aan Van Duijn van een kilometer afstand zien dat hij Nederlandse autoriteiten tegen het licht hield maar niet de gewapende aansluiting bij de Sovjet Unie voorbereidde.

De voormalige Kabouter heeft zijn dossier van 1962 tot 1982 in handen. De latere stukken zijn nog te geheim…oeff. Ook deze eerste 353 bladzijden vindt Van Duijn..

Een naargeestige schending van de privacy. Het is een miezerig gevoel dat er jaren mensen zijn geweest die achter mijn rug om rapportjes hebben zitten schrijven, om me op zeker moment te grijpen.

Men was vooral gealarmeerd door vroege Provo-citaten als ,,Geweldloosheid is niet toereikend.” Van Duijn nu:

Dat geweldloosheid niet altijd toereikend is, is algemeen aanvaard. Zo zijn we ook van de nazi’s bevrijd.