Parkeerplaats A'dam duurste ter wereld

In geen stad is het duurder om een auto een dag te parkeren dan in Amsterdam. Vastgoedbedrijf Colliers International vergeleek voor de tweede keer de parkeertarieven in 140 steden wereldwijd.

Ondanks de recessie volgen de parkeertarieven niet de prijsval in andere sectoren, merkt het vastgoedbedrijf op. In sommige steden, zoals in Amsterdam, werden de parkeertarieven in het centrum zelfs verhoogd.

Het dagtarief in Amsterdam is 50 euro tegen circa 40 euro voor parkeren in de daaropvolgende steden in de topvijf. Ook Den Haag staat in die topvijf, na Londen (op 2) en Wenen (3). Na Den Haag volgen Oslo en Tokio.

Europese steden kennen volgens Colliers de hoogste tarieven. Tokio is buiten Europa de duurste stad om de auto een dag te parkeren. In de Verenigde Staten is parkeren het duurst in New York. De auto kan er voor iets meer dan 28 euro de hele dag staan.

De onderzoekers keken ook naar de maandelijkse parkeertarieven. Daarbij wint Londen het net van Amsterdam. In Londen betalen automobilisten ongeveer 708 euro voor een maand parkeren, in Amsterdam 570 euro. Volgens de onderzoekers is parkeren in steden met sterke financiële centra het duurst.

Amsterdam verhoogde de parkeertarieven dit jaar naar 5 euro per uur. De gemeente stelt dat de hoge parkeertarieven ervoor moeten zorgen dat de stad „bereikbaar en leefbaar” blijft. „Zonder deze tarieven zou Amsterdam zeer slecht bereikbaar worden en zou het bijna onmogelijk zijn een parkeerplaats te vinden.”

Amsterdam heeft ongeveer 120.000 betaalde parkeerplaatsen op straat. De gemeente maakte begin dit jaar bekend dat eigenaars van zuinige auto’s voorrang krijgen bij het verkrijgen van een parkeervergunning.

Bekijk de hele lijst via nrc.nl/binnenland