Op naar de zonnige crisis

Generaals spelen altijd de laatste oorlog na, volgens een bekende uitdrukking. Daarom baseren zij hun strategieën op oude schermutselingen. Dat is niet zo vreemd, want je weet immers niet wie je volgende tegenstander is, waar en hoe hij zal toeslaan en met welke middelen.

In de financiële wereld zie je vergelijkbare reacties. Men neemt de huidige crisis/oorlog als maatstaf om een volgende crisis te voorkomen. Bijvoorbeeld door duizenden miljarden in het systeem te pompen en duizenden toezichthouders in te zetten als een soort VN-vredesmacht.

Helpt dit? Waarschijnlijk niet, want in de afgelopen veertig jaar waren er wereldwijd gemiddeld tien crisissen per jaar rond banken, wisselkoersen en schulden, volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat deze zaken bijhoudt en zo nodig inspringt. Bij die vierhonderd inzinkingen zijn niet eens de internetbubbel, onze woekerpolissen-, lease-affaires en ander pijnlijk leed meegeteld.

De financieel-economische wereld wankelt dus voortdurend, ongeacht de maatregelen van de overheden. Daar moet je als consument rekening mee houden. Zeg maar: eigen euro’s eerst. Je moet als generaal van je eigen beurs proberen om de lange weg van geboorte naar overlijden, vol financiële bermbommen, ongeschonden af te leggen. Ga er vanuit dat je er alleen voorstaat, want de middelen van de overheid zijn beperkt.

Als vooruitziend strateeg moet je niet te veel stilstaan bij de huidige ellende, maar je richten op de volgende crisis, want die komt er bijna zeker tussen nu en zeg vijf jaar. Het zaad van die rampspoed wordt nu gezaaid.

Het beste pepmiddel is de niet te bevatten, ongekende hoeveelheid geld die landen in hun economieën pompen. Dat geld moet ergens naar toe, moet renderen. Meestal gaat het dan in aandelen, grondstoffen, onroerend goed (waaronder huizen) en ander spul dat een beetje snel in waarde kan stijgen. Dan krijgen we weer een hausse, een zonnige crisis.

Een ander pepmiddel is de grote schoonmaak bij bedrijven, instellingen en overheden. Geen betere managementcursus dan enorme verliezen en een dreigend faillissement. Geen woorden, maar daden, de bezem er door. Iedereen komt sterker uit deze recessie. Maar houd wel rekening met deze tips.

1. Koester werken als dé bron om overeind te blijven

Een baan in loondienst zorgt voor een onmisbaar vast inkomen. Bovendien ben je als werknemer aan alle kanten (tijdelijk) verzekerd tegen allerlei persoonlijke onheilen. Dat besef je pas wanneer je geen werk meer hebt. Daarom: doe en denk als een ondernemer en leid je (loondienst)bedrijf met vaste hand.

2. Je lijfrente- en beleggingsverzekering dikken extra aan

Wie een levensverzekering (deels) op basis van aandelen heeft, zag de poliswaarde knarsetandend dalen in de afgelopen tijd. Daar doe je niets aan. Maar er is ook goed nieuws. Wie regelmatig premie betaalt (bijvoorbeeld voor een beleggingshypotheek), koopt bij de huidige lagere koersen meer aandelen voor hetzelfde geld. Gaan de koersen straks omhoog, dan profiteer je extra met extra aandelen. Koop je polis dus niet af (dat is een dure beëindiging), maar blijf rustig zitten.

3. Wonen is een eerste levensbehoefte

De huizenprijzen dalen gestaag. Dat is goed nieuws voor de kopers, maar niet voor de verkopers. Iedereen vraagt zich af of de prijzen verder gaan dalen. Dat hoeft niet, bijvoorbeeld vergeleken met de jaren 1978-1988. Toen was de hypotheekrente ruim 12 procent, waar kopers voor terugschrokken. Nu rond de 5 procent. Dat is een mooi percentage. Wanneer het tij keert, gaan mensen weer kopen en verkopen. Vandaar: wacht niet te lang met kopen (maar wel scherp onderhandelen!) en verkoop niet in paniek.

Zes weken schrijft Adriaan Hiele over persoonlijke geldzaken op de plek van Erica Verdegaal.

    • Adriaan Hiele