Natalia Estemirova (3)

Mensenrechtenorganisatie Memorial heeft vandaag haar activiteiten in Tsjetsjenië opgeschort na de brute moord op haar medewerker Natalia Estemirova, afgelopen woensdag. ,,We kunnen de levens van onze collega’s niet langer op het spel zetten, ook al zijn ze bereid hun werk voort te zetten “, zegt Memorial-medewerker Aleksandr Tsjerkasov. Door het besluit van Memorial krijgt de

Demonstranten herdenken Estemirova in Moskou. (Foto AFP, klik voor vergroting)

Demonstranten herdenken Estemirova in Moskou. (Foto AFP, klik voor vergroting)Demonstranten herdenken Estemirova in Moskou. (Foto AFP, klik voor vergroting)

Mensenrechtenorganisatie Memorial heeft vandaag haar activiteiten in Tsjetsjenië opgeschort na de brute moord op haar medewerker Natalia Estemirova, afgelopen woensdag. ,,We kunnen de levens van onze collega’s niet langer op het spel zetten, ook al zijn ze bereid hun werk voort te zetten “, zegt Memorial-medewerker Aleksandr Tsjerkasov.

Door het besluit van Memorial krijgt de Tsjetsjeense president Kadyrov nu helemaal vrij spel. Want de enigen die over zijn misdaden tegen de Tsjetsjeense burgers kunnen rapporteren staken nu hun werk. Met de moord op Estemirova is de critici het zwijgen opgelegd.

De laatste rapportage van Estemirova ging over de bloedige executie door regeringstroepen van een Tsjetsjeense boer, die ervan werd verdacht een schaap aan de rebellen te hebben gegeven. Zulke verslagen behoren nu tot het verleden. De regeringstroepen kunnen er nu weer vrij op los moorden, verkrachten en martelen, zonder op de vingers te worden getikt door de internationale gemeenschap.

En dat is ook wat het Kremlin, ondanks alle mooie woorden van de Russische president Medvedev, goed uitkomt. Want als hij het echt meende zou hij iedere Memorial-medewerker te velde een FSB-lijfwacht moeten meegeven. Maar Kadyrov, een heerser met rivieren van bloed aan zijn handen, is nu eenmaal de enige die volgens de opperste Russische leiding de situatie in zijn land onder controle kan houden. Anders was hij allang vervangen door een wat beschaafdere politicus. Of nee, het woord beschaafd mag ik niet noemen van mijn kritici op dit blog, want Rusland is volgens hen nu eenmaal anders. Niet westers, maar Aziatisch misschien. Als je naar de wreedheid van Kadyrov kijkt, kun je dat laatste voor tweehonderd procent beamen.

Een volgende stap is het uit de weg ruimen van mensenrechtenactivisten binnen het Russische moederland.Nu de oppositie daar het zwijgen is opgelegd, hoeft dat alleen nog te gebeuren met de mensenrechtenactivisten aldaar. Daarna is de uiterlijke rust in heel Rusland voorgoed hersteld.

    • Michel Krielaars