Naar buiten!

Naar buiten! wetenschap in beeld ‘Contact light! Okay, engine stop. ACA - out of detent.’ ‘Out of detent’ ‘Mode control - both auto. Descent engine command override off. Engine arm off. 413 is in.’Dit zijn de eerste woorden gesproken op de maan. Aan het woord is piloot ‘Buzz’ Aldrin van de Apollo 11, met een bevestiging tussendoor van commandant Neil Armstrong. Pas na deze technische dialoog volgt het beroemde zinnetje van Armstrong aan het grondstation in Houston: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed. Deze week is het 40 jaar geleden, op 20 juli 1969 om 20.17 (Greenwich Mean Time) dat de tot nu toe grootste stap buiten de aarde is gezet: een man op de maan. (Voor de verdere plannen zie pagina 29 van dit Weekblad.) Na de landing waren de twee astronauten twee uur bezig om de Eagle klaar te maken voor onmiddellijk vertrek – voor het geval er iets mis zou gaan. Maar ze keken wel uit het raampje. Toen gingen ze eten. Het plan was dat ze daarna gingen slapen. Maar de twee mannen wilden naar buiten. En dat mocht. Drieënhalf uur waren ze bezig met de voorbereidingen van de eerste stappen op de maan. Ruim zesenhalf uur na de landing zette Neil Armstrong de eerste stappen op de maan, drie uur eerder dan gepland. Het lopen op de maan was veel makkelijker dan verwacht, zei Armstrong later. In totaal bleef de Eagle 21 uur op de maan. Op de maan maakte Armstrong de meeste foto’s, met de geavanceerde Hasselblad-camera’s die de NASA had meegegeven. Op Apollo 11-maanfoto’s staat daarom vrijwel altijd Aldrin. Hiernaast brengt hij een meetinstrument voor zonnewind in orde, vlakbij de maanlander. Veel originele documenten en geluidsfragmenten staan op http://history. nasa.gov/alsj/a11/a11.html
Naar buiten! wetenschap in beeld ‘Contact light! Okay, engine stop. ACA - out of detent.’ ‘Out of detent’ ‘Mode control - both auto. Descent engine command override off. Engine arm off. 413 is in.’Dit zijn de eerste woorden gesproken op de maan. Aan het woord is piloot ‘Buzz’ Aldrin van de Apollo 11, met een bevestiging tussendoor van commandant Neil Armstrong. Pas na deze technische dialoog volgt het beroemde zinnetje van Armstrong aan het grondstation in Houston: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed. Deze week is het 40 jaar geleden, op 20 juli 1969 om 20.17 (Greenwich Mean Time) dat de tot nu toe grootste stap buiten de aarde is gezet: een man op de maan. (Voor de verdere plannen zie pagina 29 van dit Weekblad.) Na de landing waren de twee astronauten twee uur bezig om de Eagle klaar te maken voor onmiddellijk vertrek – voor het geval er iets mis zou gaan. Maar ze keken wel uit het raampje. Toen gingen ze eten. Het plan was dat ze daarna gingen slapen. Maar de twee mannen wilden naar buiten. En dat mocht. Drieënhalf uur waren ze bezig met de voorbereidingen van de eerste stappen op de maan. Ruim zesenhalf uur na de landing zette Neil Armstrong de eerste stappen op de maan, drie uur eerder dan gepland. Het lopen op de maan was veel makkelijker dan verwacht, zei Armstrong later. In totaal bleef de Eagle 21 uur op de maan. Op de maan maakte Armstrong de meeste foto’s, met de geavanceerde Hasselblad-camera’s die de NASA had meegegeven. Op Apollo 11-maanfoto’s staat daarom vrijwel altijd Aldrin. Hiernaast brengt hij een meetinstrument voor zonnewind in orde, vlakbij de maanlander. Veel originele documenten en geluidsfragmenten staan op http://history. nasa.gov/alsj/a11/a11.html NASA

‘Contact light! Okay, engine stop. ACA - out of detent.’ ‘Out of detent’ ‘Mode control - both auto. Descent engine command override off. Engine arm off. 413 is in.’Dit zijn de eerste woorden gesproken op de maan. Aan het woord is piloot ‘Buzz’ Aldrin van de Apollo 11, met een bevestiging tussendoor van commandant Neil Armstrong. Pas na deze technische dialoog volgt het beroemde zinnetje van Armstrong aan het grondstation in Houston: Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed.

Deze week is het 40 jaar geleden, op 20 juli 1969 om 20.17 (Greenwich Mean Time) dat de tot nu toe grootste stap buiten de aarde is gezet: een man op de maan. (Voor de verdere plannen zie pagina 29 van dit Weekblad.)

Na de landing waren de twee astronauten twee uur bezig om de Eagle klaar te maken voor onmiddellijk vertrek – voor het geval er iets mis zou gaan. Maar ze keken wel uit het raampje. Toen gingen ze eten. Het plan was dat ze daarna gingen slapen. Maar de twee mannen wilden naar buiten. En dat mocht. Drieënhalf uur waren ze bezig met de voorbereidingen van de eerste stappen op de maan. Ruim zesenhalf uur na de landing zette Neil Armstrong de eerste stappen op de maan, drie uur eerder dan gepland. Het lopen op de maan was veel makkelijker dan verwacht, zei Armstrong later. In totaal bleef de Eagle 21 uur op de maan.

Op de maan maakte Armstrong de meeste foto’s, met de geavanceerde Hasselblad-camera’s die de NASA had meegegeven. Op Apollo 11-maanfoto’s staat daarom vrijwel altijd Aldrin. Hiernaast brengt hij een meetinstrument voor zonnewind in orde, vlakbij de maanlander.

Veel originele documenten en geluidsfragmenten staan op http://history.nasa.gov/alsj/a11/a11.html