Mode met worst

Broek: Elsien Gringhuis, € 695, www.elsiengringhuis.com To p : Claes Iversen, vanaf € 350, www.claesiversen.com Bolero: Claes Iversen, vanaf € 7.000 Mylou Oord Oord, Mylou

Bij een van de eerste edities van de Amsterdamse Modeweek kreeg ik als avondeten een heerlijke braadworst voorgeschoteld. De barbecue stond bij een tent met plastic dak waar je even kon pauzeren, naast de voormalige fabriekshal waar zo’n drie modeshows per dag werden gehouden.

Vandaag begint de elfde editie van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW). In de eerste plaats een halfjaarlijks evenement voor professionals, die vijf dagen lang worden getrakteerd op modeshows, modefeestjes, modetentoonstellingen en modelezingen. Het grote verschil met vroeger is dat er naast een besloten programma nu een programma voor het publiek is. Het karakter van het evenement is echter onveranderd: meer camping dan ‘International Fashion’.

De Nederlandse modeontwerpers met internationale bekendheid hebben vrijwel geen connectie meer met de AIFW. Iris van Herpen showt in Londen, Jan Taminiau en Francisco van Benthum presenteren hun collectie in Parijs.

Wat overblijft is een nogal karig programma met veel presentaties van commerciële labels en jonge ontwerpers. Zoals Elsien Gringhuis, de vorig jaar afgestudeerde ontwerper van de broek op de foto, en Claes Iversen, maker van de bolero en top. Leuke mode, niets mis mee. Maar internationaal zou ik deze ontwerpers (nog) niet willen noemen. En als dat wel gaat gebeuren, zullen ze waarschijnlijk niet meer in Amsterdam showen. Want in het buitenland stelt de modeweek, ook na tien edities, weinig voor.

In plaats van me erover te verbijten, verheug ik me op mijn halfjaarlijkse portie gezelligheid. Inclusief een dikke worst.

Amsterdam International Fashion Week, van 18 t/m 26 juli. Verslagen van catwalkshows op www.amsterdamfashionweek.com. Publieksprogramma op www.aifwdowntown.nl

    • Aynouk Tan