Marine draagt piraten over aan Kenia

De Nederlandse marine beschikt bij de eerstvolgende missie tegen piraten bij Somalië over ruimere mogelijkheden om zeerovers te arresteren. Piraten mogen dan worden overgedragen aan Kenia, dat bereid is om de strafvervolging op zich te nemen. Tijdens de NAVO-missie waaraan Nederland de afgelopen maanden meedeed, mocht dit niet en ontstond onduidelijkheid over de omgang met opgepakte zeerovers.

De missie van de Europese Unie waarbij het fregat Evertsen zich in augustus zal aansluiten, heeft eerder al afspraken gemaakt met Kenia. Kenia, dat baat heeft bij stabiliteit in zijn buurland Somalië, heeft al meer dan honderd zeerovers overgenomen. Deze verdachten waren opgepakt door marineschepen die deelnamen aan EU-missie Atalanta maar ook door fregatten uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Deze landen hebben bilaterale akkoorden met Kenia.

In april ontstond beroering in de Tweede Kamer toen het fregat De Zeven Provinciën, dat deelnam aan NAVO-missie Allied Protector, negen piraten had laten gaan. De zeerovers waren opgepakt toen mariniers een gekaapte vissersboot met zestien Jemenitische opvarenden bevrijdden. Maar mede omdat de NAVO geen opnameakkoord had met Kenia, werden de Somaliërs weer vrijgelaten.

Juridische deskundigen betoogden overigens dat Nederland de piraten wel degelijk had kunnen arresteren en berechten, op basis van international recht dat bepaalt dat ieder land piraten uit willekeurig welk land mag vervolgen, voor piraterij waar dan ook. De experts opperden dat vervolging uitbleef mede uit politieke onwil om piraten te vervolgen die schepen aanvallen die niet onder Nederlandse vlag varen.

De commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, noemde de ruimere armslag tijdens de EU-missie gisteren „een stap vooruit”. Van Uhm zei dat in Den Helder, waar hij De Zeven Provinciën onthaalde die terugkeerde van de antipiraterijmissie. Van Uhm, die zei dat de bemanning het ondanks „heel complexe mogelijkheden”, „fantastisch” heeft gedaan, reikte de opvarenden een medaille voor vredesoperaties uit.

Het fregat Evertsen zal in augustus voor vier maanden het commando op zich nemen van de EU-missie Atalanta. De Evertsen zal zich vooral bezighouden met het escorteren van schepen van het VN-voedselprogramma (WFP) naar Somalië. Het fregat voerde deze taak vorig jaar ook uit.

Volgens VN-organisatie Unosat is door de patrouilles het deel van alle kapingspogingen dat lukte gedaald van 40 tot 23 procent in de eerste maanden van 2009.

Achtergronden opnrc.nl/piraterij