'Ik word gelukkig van een overvol schema'

‘Hemelbestormer’ Sywert van Lienden (18) legde een jaar geleden zijn voorzitterschap van scholierenbond LAKS neer. Hij bezorgde de bond en zichzelf landelijke bekendheid, liep volgens vrienden op adrenaline en zou ongetwijfeld moeten afkicken van alle aandacht. O ja, het wonderkind moest ook zijn school nog afmaken.

Hoe is het ermee? Afgekickt?

„Geen probleem, hoor! De media zoeken mij op, niet omgekeerd. Ik heb niets te melden, en ik waak ervoor op te branden. Maar als u het nuttig acht vragen te stellen, ga uw gang. Ik moet wel over vijf minuten weg.”

Het schooldiploma lijkt me een belangrijke kwestie.

„Ik doe nu staatsexamen VWO, het komt erop neer dat ik drie jaar in drie, vier maanden pers. Ik heb geen klagen, maar of ik het haal, is op 5 september duidelijk. Ik heb me al ingeschreven voor Europese studies, internationaal recht en economie. Ik wilde naar het buitenland, de VS, omdat het onderwijs daar beter is, maar ze zijn daar niet happig op staatsexamenklanten.”

Drie studies! Het wonderkind doet zijn reputatie eer aan.

„Ze liggen in elkaars verlengde en internationale samenwerking heeft mijn belangstelling. Verder start ik op zo breed mogelijke basis, dan kan ik beter beoordelen waarvoor ik nu precies in de wieg ben gelegd.”

De maatschappelijke betrokkenheid schiet er zo wel bij in.

„Nou, ik ben aan het rondkijken, op zoek naar leuke projecten. Heb een paar sollicitatiebrieven de deur uit. Ik zie ook wat in een denktankje, ik ben nog aan het bekijken hoe ik zoiets gefund kan krijgen.”

Drie studies, nog wat banen ernaast én een denktank?

„Óf, óf, óf. Ik weet niet wat er lukt. Als je niks probeert.... Ik heb geen zin om met een laag risico te leven. Ik word gelukkig van een overvol schema.”

Dat denktankplan veronderstelt zorgen over één en ander?

„Ja, de economische constellatie van Nederland baart me zorgen. Wouter Bos kan de crisis wel bestrijden op korte termijn, maar hoe zit het op de lange termijn? We hebben al sinds de jaren negentig een belachelijk lage arbeidsproductiviteit, we vergrijzen. ”

De politiek is uw toekomst?

„Ik houd ernstig van Den Haag, maar er zijn heel veel plekken waar je wat kunt betekenen. Maar ik ben een politieke newsjunk.”

Welke partij is de gelukkige?

„Ik schijn lid te zijn van D66. Ik houd vooral van liberalen, sociaal bewustzijn is meegenomen. Dan kun je dus heel veel vrienden hebben.”

En nog vakantieplannen?

„Nee, ik heb het daar niet zo op. Weekendjes hoofdsteden zijn mij mooi genoeg.”

    • Pieter Kottman